IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарки спечелиха знаково дело за климата в Европейския съд по правата на човека

Според възрастните жени неадекватните усилия на правителството им в борбата с климатичните промени ги поставя в риск от смърт по време на горещи вълни

15:04 | 09.04.24 г. 1
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) отсъди във вторник в полза на група възрастни швейцарки, които твърдят, че неадекватните усилия на правителството им в борбата с климатичните промени ги поставят в риск от смърт по време на силни горещини, съобщава Ройтерс.

Решението на Европейския съд по делото, заведено от над 2000 жени, може да предизвика верижна реакция из Европа и извън нея, създавайки прецедент за това как някои съдилища да се справят с нарастващата вълна от съдебни спорове за климата, аргументирани на базата на нарушения на правата на човека.

Председателят на съда Шифра О’Лиъри заяви, че швейцарското правителство е нарушило човешкото право на личен и семеен живот, като не е успяло да въведе достатъчно вътрешни политики, за да се пребори с климатичните промени.

„Това включва провал да се определят количествено, чрез въглероден бюджет или по друг начин, национални ограничения на емисиите на парникови газове“, каза О'Лиъри в съдебната зала.

Тя също така отбеляза, че швейцарското правителство не е успяло да изпълни предишните си цели за намаляване на емисиите на парникови газове, като не е въвело мерки, за да гарантира постигането на целите.

Глобалното гражданско движение Avaaz заяви, че решението на съда е отворило нова глава в съдебните спорове за климата.

„Решението на Швейцария създава важен правно обвързващ прецедент, който служи като план за това как успешно да съдите собственото си правителство за неуспехи в климата“, казва Рут Делбер, директор на правни кампании в Avaaz.

Съдът обаче отхвърли две други подобни дела – първото, заведено от шестима португалски младежи срещу 32 европейски правителства, а другото от бивш френски кмет срещу френското правителство.

„Наистина се надявах, че ще спечелим срещу всички страни, така че очевидно съм разочарована, че това не се случи“, каза в изявление София Оливейра, която е част от португалската група.

„Но най-важното е, че Съдът каза по делото на швейцарските жени, че правителствата трябва да намалят повече емисиите си, за да защитят човешките права. Така че тяхната победа е победа и за нас и за всички!“

Присъдата срещу Швейцария, която не може да бъде обжалвана, може да принуди правителството да предприеме по-големи действия за намаляване на емисиите, включително преразглеждане на целите си за намаляването им до 2030 г., за да бъдат в съответствие с целта на Парижкото споразумение за ограничаване на затоплянето до 1,5 градуса по Целзий.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:05 | 09.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Ironhorse
преди 3 седмици
Въглеродния двуокис е едва 0,03% от общата маса на въздуха.Пълна измама е, че нивата на CO2 влияят на температурите.Геолозите до един оспорват тази измама на зелените.Освен това в геологическото минало на Земята, СО2 е бил пет, 5, ПЕТ пъти повече и живорта на Земята е процъфтявал.ЕСПЧ е съд на СОРОС и Клаус Шваб - Световния икономичски форум.Без СО2 разстенията ще умрат.Явно това е целта на Сорос, Гейтс, Шваб и останалите глобалисти, но Земята си има собствен баланс.ЕСПЧ е за ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още