IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия провежда учения в Беларус, Западът предупреди за най-опасния момент в конфликта

Лидерите на западните страни увеличиха дипломатическите усилия за намиране на решение

19:10 | 10.02.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Великобритания заяви в четвъртък, че Западът е изправен пред най-опасния момент в конфликта с Москва през идните няколко дни, след като Русия проведе военни учения в Беларус и Черно море след струпването на военни части близо до Украйна, предава Ройтерс.

Напрежението остана високо, като Украйна също започна военни учения, но лидерите на всички страни сигнализираха, че се надяват дипломацията все пак да вземе превес в най-голямата криза в областта за сигурността в Европа от десетилетия, както я определи британският премиер Борис Джонсън.

В нов кръг дипломация британският външен министър проведе разговори в Русия, Джонсън посети централата на НАТО в Брюксел, а официални представители на Русия, Украйна, Германия и Франция трябваше да се срещнат в Берлин, за да обсъдят боевете между силите на правителството и проруските сепаратисти в Източна Украйна от 2014 г. насам.

Русия, която има над 100 хил. военни близо до границите на Украйна, отрича западните обвинения, че може да планира нашествие в съседната си страни, макар да твърди, че може да предприеме неуточнени “военно-технически“ действия, ако исканията не бъдат изпълнени.

„Честно казано не мисля, че все още е взето решение (от Москва за нападение). Но това не означава, че не е възможно нещо напълно катастрофално да се случи много скоро“, коментира Джонсън на пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел.

„Това е може би най-опасният момент, бих казал, в идните няколко дни в най-голямата криза на сигурността, пред която се е изправяла Европа от десетилетия, и трябва да я разрешим. Мисля, че комбинацията от санкции и военна решителност плюс дипломация е правилното решение“, допълни той.

Столтенберг също заяви, че това е опасен момент за европейската сигурност. “Броят на руските сили расте. Времето за предупреждение за възможна атака намалява“, допълни той.

Украйна критикува руските военни учения, които според нея правят плаването в Черно и Азовско море „на практика невъзможно“.

Британският външен министър Лиз Тръс, която е на посещение в Москва, предупреди руския външен министър Сергей Лавров за тежки западни санкции, ако Украйна бъде нападната.

Лавров заяви, че Москва подкрепя дипломацията за разрешаване на кризата, но допълни, че не разбира британските опасения заради ученията в Беларус и отрече Русия да упражнява някаква принуда.

Според Лавров Западът използва Украйна срещу Москва и също така обвини Киев, че опитва да пренапише споразуменията, които трябваше да сложат край на конфликта в Източна Украйна.

„Наистина съм разочарован, че имаме разговор между неми и глухи. Сякаш слушаме, но не чуваме“, каза руският външен министър.

Дипломатически совалки

Разговорите на Тръс в Москва следват дипломатическите совалки на френския президент Еманюел Макрон, който посети Москва и Киев по-рано тази седмица. За разлика от американските и британските лидери Макрон омаловажи вероятността от скорошно руско нашествие.

Русия използва напрежението, за да поиска отстъпки в областта на сигурността от Запада, които да включват обещание, че Украйна никога няма да бъде приета в НАТО, и спиране на разширяването на военния алианс.

В четвъртък ЕС съобщи, че е изпратил едно писмо в отговор на предложенията на Русия до страните членки в областта на европейската сигурност от името на 27-те външни министри на страните от блока.

НАТО и САЩ вече заявиха, че основните искания на Русия не могат да бъдат отправна точка.

Миналата седмица Столтенберт заяви, че се очаква Русия да има 30 хил. военни в Беларус, както и специални сили, изтребители СУ-35, противоракетни системи С-400 и ядрени ракети „Искандер“.

Украйна започна собствени военни учения в четвъртък, които подобно на руските съвместни учения с Минск ще продължат до 20 февруари.

Украинските сили, чийто брой не беше разкрит, трябва да използват дронове „Байрактар“ и противотанкови ракети Javelin и NLAW, осигурени от чуждестранни партньори. Киев трябва да получи допълнителни доставки на американска военна помощ по-късно в четвъртък.

Въпреки напрежението около военните учения пратеникът на Кремъл за Украйна Дмитрий Козак ще се срещне с представители на Украйна, Германия и Франция в Берлин за нови разговори по конфликта в Източна Украйна.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че разговорите ще бъдат важни и изрази надежда, че Тристранната контактна група за конфликта в Източна Украйна ще може да бъде задействана отново. Групата включва Русия, Украйна и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОИСР).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
снощи Бойчо ми изтри коментара , в който отбелязах , че ако беше на хартиен вариант , инвесторчето щеше да виси , нарязано на парчета петнайсе на петнайсе сантима на гвоздея у нужника ! ... та в тая връзка да питам , предвижда ли се хартиена версия ... предвид големото търсене ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
aldy
преди 2 години
Заглавието е подвеждащо, кой знае защо. На територията на Беларус се провеждат съвместни учения на Русия и Беларус. За списувачите това е несъществена разлика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още