IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доминирана от Русия военна организация е готова да изпрати миротворци в Донбас

Lufthansa спира полетите си до Киев и Одеса от понеделник

18:30 | 19.02.22 г. 2
<p>
	Генералният секретар на Организацията на Договора за колективна сигурност Станислав Зас.&nbsp;<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Генералният секретар на Организацията на Договора за колективна сигурност Станислав Зас. Снимка: EPA/БГНЕС

Ръководителят на доминирания от Русия военен съюз Организация на Договора за колективна сигурност (ОДКС) заяви, че организацията му може да изпрати миротворци на територията на Източна Украйна, контролирана от подкрепяни от Русия бунтовници, ако това е необходимо.

Ситуацията в двете самопровъзгласили се проруски републики в област Донбас в Украйна е изострена до краен предел, след като лидери на бунтовниците обявиха обща мобилизация на силите си и поискаха от цивилните да се евакуират в Русия след артилерийски обстрел, за който Украйна и сепаратистите си разменят взаимни обвинения.

В интервю за Ройтерс преди началото на евакуацията Станислав Зак, генерален секретар на базираната в Москва организация, заяви, че тя може да изпрати миротворци в Донбас, ако има международен консенсус за това.

„Хипотетично можем да си представим [подобно разполагане], ако има добра воля от Украйна, това все пак е тяхна територия, ако има мандат от Съвета за сигурност на ООН, ако е необходимо и ако подобно решение е подкрепено от всички наши правителства“, заяви Зас, който е беларуски военен. Според негови съветници това е първото му интервю за западна медия.

Зас, чиято организация миналия месец изпрати военни в бившия Съветски съюз за първи път в 20-годишната си история, за да потушат опита за държавен преврат в Казахстан, както го определиха местните власти, заяви, че единственият начин за разрешаване на кризата в Украйна е чрез преговори.

„Не смятам, че сега ситуацията ще се върне към това, което беше, когато танковете се намираха в базите си, а войниците – в казармите си. Това няма да се случи. Трябва да има разбиране за необходимостта да седнем на масата и да се договорим за нещо. Това е нова реалност“, заяви Зас.

ОДКС разчита за въоръжените си сили на шестте страни членки – Русия, Беларус, Армения, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан. Русия с общо 900 хил. активни сили е най-влиятелната страна, а обединената щаб-квартира на организацията се ръководи от руснак.

Зас заяви, че ОДКС има сили, състоящи се от 17 хил. военни, които са в постоянна бойна готовност, както и специализирани мироопазващи сили с близо 4000 военни.

Разполагането на сили на ОДКС в Донбас изглежда малко вероятно засега заради геополитическите пристрастия на организацията и мнението на Запада, че тя е инструмент за руско влияние.

Но ситуацията в Източна Украйна се променя бързо в момент, когато Москва опитва да принуди Киев да проведе директни разговори с бунтовниците и да предостави на двете области, които те контролират, известна автономия в рамките на Украйна.

Зас отхвърли мнението, че ОДКС е инструмент за прокарване на руско влияние. Той прогнозира, че напрежението между Изтока и Запада ще остане опасно високо до постигането на сделка по гаранциите за сигурността, които Москва иска от Запада. Според него те са в интерес на по-широкия регион и на ОДКС.

Зас изтъкна, че ОДКС и страните членки винаги внимателно ще преценяват всяко решение за употреба на сила „Имаме колосален потенциал в ръцете си. Всички разбираме, че трябва да сме много внимателни с този скалпел“, посочи той.

Ако е необходимо, ОДКС може бързо да разположи голям брой войски, каза Зас. „Повярвайте ми, можем да изпратим колкото сили са необходими. Ако се нуждаем от 3000 военни, ще ги изпратим. Ако се нуждаем от 17 хил., ще ги изпратим. Ако се нуждаем от повече, ще има повече. Толкова, колкото са необходими“, посочи той.

Междувременно Европейската комисия съобщи, че ЕС е изпратил извънредно медицинско оборудване на Украйна след искане от Киев. То е било отправено във вторник на фона на нарастващите страхове от предстоящо руско нашествие.

До момента извънредна помощ е дошла от Франция, Румъния, Словения, Ирландия и Австрия, съобщи Комисията.
Франция е изпратила полева болница, лекарства и стотици палатки, одяла, спални чували. Допълнителна помощ, включително медицинско оборудване и електрически генератори, са изпратени от други страни членки на ЕС. Още помощи се очакват в идните дни.

„След искане от правителството на Украйна за извънредна помощ заради заплахата от допълнителна ескалация, Европейската комисия координира изпращането на основни доставки, за да подкрепи цивилното население“, съобщи ЕС в комюнике.

Когато мащабът на извънредната ситуация надхвърля възможностите за реакция на дадена страна, тя може да поиска помощ чрез Механизма за гражданска защита на ЕС, който координира помощта от съюза и други европейски страни.

Германската авиокомпания Lufthansa спира полети до и от украинските градове Киев и Одеса на фона на растящите опасения за възможно руско нашествие, съобщи междувременно говорител, цитиран от Ройтерс.

Компанията, която притежава флагманския германски превозвач, както и Eurowings, Swiss, Brussels и Austrian Airlines, ще изпълни някои от последните си полети към тези градове през уикенда преди да спре полетите от понеделник до края на месеца, съобщи говорителят.

Тя ще продължи да лети до Лвов в Западна Украйна, където някои страни преместиха посолствата си, уточни говорителят. Lufthansa наблюдава постоянно положението и ще вземе решение за допълнителни полети на по-късен етап.

Авиокомпанията се присъединява към редица други европейски превозвачи, които вече спряха услугите си към и от Украйна.

Германското външно министерство инструктира по-рано в събота гражданите си да напуснат страната. Подобен призив отправи и френското външно министерство.

По-рано днес и българският заместник-министър на външните работи Велислава Петрола съобщи на брифинг, че шестима български граждани са заявили желание при нужда да бъдат евакуирани от Украйна, предаде БНР.

Тя коментира, че напрежението в Украйна ескалира, както и, че българската позиция е ясна: „Страната ни продължава да подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници“.
Заместник-външният министър заяви също, че МВнР е в постоянна връзка с дипломатическата ни мисия в Украйна. „В момента има заявени 84 регистрирани граждани в уебсайта, от които шестима души са заявили желание при нужда да бъдат евакуирани“, каза тя.

В близките дни се планира и съвместно пътуване към Украйна на външния ни министър Теодора Генчовска и нейни колеги от прибалтийските страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
суверенна , друг път ... напълниха ги с оръжие и сега ръгат с остена за към Русия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 7
redcretin
преди 2 години
Къде бе кирльо ще ги изпратите, в суверенна Украйна ли :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още