IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън повтори убеждението си за руско нашествие в Украйна в идните дни

В събота сепаратистки лидери на Донецк и Луганск подписаха укази за обща военна мобилизация

10:33 | 19.02.22 г. 7
<p>
	Американският президент Джо Байдън.&nbsp;<em>Снимка: Oliver Contreras/Sipa/Bloomberg</em></p>

Американският президент Джо Байдън. Снимка: Oliver Contreras/Sipa/Bloomberg

Руският президент Владимир Путин е решил да нахлуе в Украйна до няколко дни, предупреди отново американският му колега Джо Байдън, след като подкрепяни от Москва сепаратисти инструктираха цивилни да напуснат сепаратистките области с автобуси. Западът се опасява, че ходът е част от претекст за нападение, предава Ройтерс.

В една от най-тежките кризи след Студената война Русия иска да предотврати възможността Украйна да се присъедини към НАТО и обвинява Запада в истерия, като твърди, че няма планове за нашествие, а САЩ и съюзниците им настояват, че струпването на военни продължава.

В петък в Донецк и Луганск прозвучаха предупредителни сирени, след като лидери на бунтовниците обявиха евакуирането на стотици хиляди хора към Русия.

„Имаме основание да смятаме, че руските сили планират и възнамеряват да нападнат Украйна идната седмица, в идните дни“, заяви Байдън пред репортери в Белия дом и допълни, че Киев ще бъде мишена.

„В този момент съм убеден, че той е взел решението“, допълни американският президент.

Късно в петък украинското военно разузнаване съобщи, че руски специални сили са поставили взривни устройства в обекти на социалната инфраструктура в Донецк и призова местните жители да останат по домовете си. Руската Федерална служба за сигурност не е отговорила на молба за коментар.

Руските осведомителни агенции съобщиха по-късно за две експлозии в Луганск, един от основните градове в сепаратистката украинска област Народна република Луганск. Съобщава се и за пламнала част от газопровод в района.

По-рано лидерите на сепаратистите в Донецк и Луганск публикуваха видео обръщения, в които обявиха евакуациите и обвиниха Украйна, че подготвя нападение срещу двете области скоро. Властите в Киев отхвърлят това обвинение.

В отговор на въпрос за евакуациите прессекретарят на Белия дом Джен Псаки заяви, че те са „добър пример“ за това, от което Вашингтон се страхува.

„Отдавна прогнозирахме, че руснаците ще използват претекст или ще предприемат стъпки, които да се превърнат в предпоставка или за война, или за създаване на объркване, или за разпространение на дезинформация на място“, каза тя пред репортери.

Часове след съобщението за евакуацията джип избухна до сграда на бунтовниците в Донецк. Според руски медии колата принадлежала на представител на сепаратистите.

Много семейства в областта, населена предимно с рускоговорещи, вече получиха гражданство от Москва и само няколко часа по-късно някои от тях се качиха на автобуси в евакуационен пункт в Донецк, където според властите 700 хил. души се готвят за напускане.

Евакуацията започна, след като според източници в конфликтната зона в петък беше регистриран най-интензивният артилерийски обстрел от години.

Докато Кремъл демонстрира военния си капацитет на редица фронтове, Путин трябва да наблюдава учения на ядрените сили, при които ще бъдат тествани балистични и крилати ракети в събота.

Кремъл има десетки хиляди военни, които провеждат учения в Беларус, северно от Украйна. Те трябва да приключат в неделя. Беларуският лидер Александър Лукашенко се срещна в петък с Путин и заяви, че военните могат да останат, колкото е необходимо.

Междувременно сепаратистките лидери в Източна Украйна обявиха в събота обща военна мобилизация.

Денис Пушилин, ръководител на самопровъзгласилата се Народна република Донецк, заяви във видео обръщение, че е подписал указ за мобилизация и призова всички мъже, „които са способни да носят оръжие в ръце“, да се явят във военните комисариати.

Друг сепаратистки лидер, Леонид Пасечник подписа сходен указ за Народна република Луганск малко след това.

По-малко от 7000 души са били евакуирани от Донецк към събота сутрин, съобщи местното министерство на извънредните ситуации.

Украинската армия информира днес, че е засякла 12 нарушения на примирието от проруски сепаратисти в Източна Украйна сутринта след 66 случая в предишните 24 часа.

Сепаратистките власти също съобщиха за артилерийски обстрел от украинските сили срещу няколко села в събота.

И двете страни редовно си разменят обвинения за нарушения на примирието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
Байдън некакъв график даде ли ... че да си пусна отпуска за шоуто...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
serafima
преди 2 години
На тази тема един другар ватенка изпада в транс да сипе обиди с името на Путин. ДРУГО не може да измисли. Той и друга тема не подхваща в този сайт, макар че сайтът има друга тематична насоченост. Но щом го търпят, значи и те се имат цел като ***. И без това нивото на статиите и коментарите в този сайт спадна ОТДАВНА.Ако е за шеги и човек е по-първичен като споменатият "дискутант" , може да се сети за много издънки на и без това под условие сложеният Байдън - шумове от тялото му, забравяне и т.н. Байдън НЕПРЕКЪСНАТО ПЛАНИРА нахлуване на Русия в Украйна. Дали не забравя какво са му казали?И като се лансира такъв изказ, ще вляза в тона на путинофобите: само Русия, Китай и Индия правят две трети от света, пък натовските *** нека си ги мерят както искат - кеф им в инчове, кеф им в цолове!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
Petar2015
преди 2 години
Русия щяла да нападне Украйна с мижава 100 000 армия и се готви за това бавно и публично. Стига де, ние да не пасем трева?! Русия иска да предпази рускоезичното малцинство от украинска атака. Подготвят защитна операция и евакуация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 2 години
***- ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 2 години
***- ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 2 години
И когато *** нападне тогава какво, изведнъж ще стане, защото.... и някакво нефелно обяснение?! Митьо, доста си жалък. Във всякакъв смисъл. Вече будиш само съжаление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
Императорът
преди 2 години
Тоя злoщастен кpeт-ен явно в отчаянието си вече се надява на едно - че ако постоянно повтаря една и съща небивалица, все някога може и да познае. Не осъзнава ли, че вече никой не му вярва? Впрочим ясно е, че не осъзнава - той няма с какво !!! Другият вариант е - марионетният украински режим да опита да извърши някаква мащабна провокация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още