IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия обяви ядрени учения, докато кризата около Украйна се засилва

Според Кремъл ученията са били планирани отдавна

13:01 | 18.02.22 г. 16
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Русия ще започне ядрени учения, за да тества балистичните и крилатите си ракети в събота, докато западните сили продължават с предупрежденията, че Кремъл обмисля предстоящо нападение срещу Украйна, съобщава Financial Times.

Руското министерство на отбраната обяви в петък, че военновъздушните сили, Южен военен окръг, стратегически ракетни сили и Северен и Черноморски флот ще вземат участие в ученията.

„Ученията на силите за стратегическо сдържане бяха планирани по-рано, за да тестват готовността на органите за военно командване, екипите, отговарящи за изстрелването, екипажите на военните кораби и стратегическите платформи за изстрелване да изпълняват заложените им задачи, както и надеждността на ядрените и неядрените стратегически оръжия“, съобщават от министерството, цитирани от агенция Интерфакс.

Макар че Русия казва, че ученията са били отдавна планирани, САЩ вярват, че руският президент Владимир Путин е решил да ги проведе през февруари като демонстрация на сила на фона на страховете за нахлуване в Украйна.

Русия има най-големите ядрени сили в света с малко под 4500 бойни глави в запаси си. Страната струпа 150 хил. войници на украинската граница, сочат данни на САЩ.

Ученията бяха обявени в момент, в който Москва заяви, че ще се ангажира в нови разговори със западните сили в опит да реши кризата с Украйна.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че ще има „определени контакти на работно дипломатическо ниво между външните министри“ следващата седмица.

„Нека да видим, в момента това е част от преговорния процес. Тази идея обаче трябва да продължи напред“, каза Песков пред репортери в петък.

Междувременно журналисти на Франс прес на терен съобщават за бомбардировки днес близо до Станица Луганска, селище в Източна Украйна под контрола на правителствените сили.

Същата местност бе засегната и вчера от бомбардировки, при които пострада и детска градина. Нанесени бяха само материални щети, припомня БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Невеж копейник, чети и си записвай: 6.5 милиона станахме в България защото 3 милиона българи се изнесоха. В бели държави, не в мизерна русийка. Българите сме си пак 9 милиона +, но тези 3М се изнесоха заради мизерията, оставена от 45 годишното присъствие на ссср и руснаците тук! И продължаващото им присъствие в политиката и икономиката. Ако отворят границите на расийката не можеш да си представиш какъв "геноцид" ще настъпи, но просто никой не ги иска! Ликвидирана икономика?? Хаха, абсолютно неуко същество, има статистика. Износът на България преди ковид е 30 млрд. Евро годишно. За сравнение на съседна Сърбия, с по-голямо население, е наполовина. Ликвидирана енергетика? Хехе, клоуне, България произвежда ток за 150% от нуждите си, реално сме сериозен износител на ток. А относно доходите, те са вече 2 ПЪТИ по-високи от кална русийка. Такива са фактите, cкoт с петолъчка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Горкото лузърче. Митьо, рядко се срещат такива неудачници, като теб. Няма нито едно нещо, в което да не си тотален лузър в тоя живот. В работата - продавач на застраховчици на 50 годишна възраст, когато другите на тая възраст с акъл вече са мениджъри. Доработваш вечерно в някакво училище, че дохода от застраховчиците явно умрял от скръб. Социален живот нула - по цял ден висиш по ФБ групите да дрънкаш глупости. Личен живот нула - ни жена, ни дете...ама и тези с най-ниски критерии им се повдига от теб. Самотен панелен гном в наследствена гарсониерка. Външен вид - мазна дълга коса, но плешив отгоре и замятащ и лепящ с плюнка странични кичури отгоре. Една педя разстояние от рамо до рамо, а надолу торба лой. Еее, честно, разбирам те защо си такъв огромен комплексар. И мразещ всички успели, богати и бели държави и хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Явно ти не разбираш. Путин си има и флот и армия. Но толкова ли не проумяваш с твоята гъдулка, какво ще се случи при евентуална война? Нали целта е да се запази мирът? Какво искаш - да изплуват Княз Олег откъм запад и Княз Владимир откъм изток и да заличат САЩ ли - 200 милиона да се изпарят в небитието? Това ли искаш? С цялата си болнава злоба искаш руснаците да измрат... а аз не искам невинни американци да умират - или руснаци или кой да е народ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
А сигурно лиз тръс - възпитаничката на ОКСФОРД знае? Още умирам от кеф като си спомня как Лавров се изгаври с това тпо същество и го направи за посмешище пред целия свят. Най-голямата драма на запада в моментът е, че няма ДИПЛОМАТИЧЕСКИ капацитет да преговаря с Русия !!! Такива като лиз тръс, борел, блинкен, столтенберг и сие са като свалени от дърветата !!! Ако дипломацията можем да сравним с битка, сам Лавров може да ги опердаши всичките и то докато си пие кафето с другата ръка !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 2
aldy
преди 2 години
Тъпанчо, ти що не одиш във Воронеж? От какво толкова те сърби продължението на гърба? Не е ли от западните ни задокеански "приятели", които напълно съсипаха държавицата до нивото на африканска територия. Геноцид, станахме 6.5 милиона, напълно ликвидирана икономика, енергетика, селско стопанство и принуждаване да отделяме 2% от жалкия си БВП за да пълним гушата на ВПК на сюзерена. И това, според тебе, е нормално и е демокрация в действие. А до вчера Бочката беше любимец на европейските велможи. Днес вече те не предат пред Биг Батя. Аман от букови кратуни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 2 години
Вова-та е жена и трябва да я определяш като индивидка, а не като индивид. Ти не знаеш този факт и ти е простено. Досега трябваше да си разбрал обаче, че нейното поведение е платено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 9
korn
преди 2 години
Русофилите е ходят в Русия. Русофилите не се интерисуват какво се случва в Русия, как живеят хората там, с кво се занимават. Русофила не знае много за географията, историята и хората в Русия. Русофила не знае руски и не посещава руски сайтове. Русофила се интерисува от външната политика на Русия, и най вече тази част която е свързана със проблемите със Запада. Най голямата мечта на русофила е Путин, неговия вожд, да изстреля ядрените бомби и да избие милиарди. Тогава неговата омраза към света ще бъде материализирана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 2 години
путин не разбира ли, че ствава смешен? Тръшка се като малко дете, бие главата си в стенат, стиска малки юмручета и тропа по масата. Дайте ми гаранции, та дайте ми. Инфантил, нали имаш армия и флот, какви други гаранции са ти необходими? Погазваш всички международни правни норми, късаш от съседните държави и искаш да ти се гарантира, че можеш да го правиш безнаказано. Защо? Защото си путин а вие сте руснаците и можете да правите каквото ви хрумне. Нищо, нищо не може да възроди руската империя. Тя умря. Измират(за добро или лошо) и руснаците. Мисля че светът ще е едно по-добро място без тях. Нямам притенции да съм прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 7
evlogi
преди 2 години
Не мога да си ги обясня индивиди като дядята.Бе той се намира в държава,чийто народ е един от първооснователите на европейската култура и цивилизация, те седнали да се дивят на една държава, в която всичко,което се мъчим да изкореним в България, е в десеторен размер-като се почне от олигархията, корпупцията,клиентелизмът, престъпността, тоталната липса на независима съдебна система...квото се сетите...Явно такива държави им харесват, но не мога да си обясня като толкова им харесват, що стоят тука и мърморят за нашата,ми не си хванат вакзала и не отпрашат за Воронеж?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 5
cherney
преди 2 години
Явно в Русия не си бил никога. Там щатския долар е Светая светих за редовия гражданин. Има почти култов статут
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още