IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва евакуация на цивилни в Донецк и Луганск

Ръководителят на самопровъзгласилата се Донецка народна република обвини Киев, че се готви за нахлуване

18:03 | 18.02.22 г. 17
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: EPA/STANISLAV KOZLIUK</em></p>

Снимка: EPA/STANISLAV KOZLIUK

Ръководителят на самопровъзгласилата се Донецка народна република, която е във война с властите в Киев, Денис Пушилин обяви днес евакуация на цивилни към съседна Русия, обвинявайки Киев, че се готви за нахлуване след ескалацията на сблъсъците по линията на съприкосновение, предадоха AFP и БТА.

"Днес е организирано масово и централизирано транспортиране на част от населението към съседна Русия, на първо място жените, децата и възрастните хора трябва да бъдат евакуирани", каза Пушилин във видеообръщение, публикувано в акаунта му в Telegram.

"Украинският президент Володимир Зеленски много скоро ще даде заповед за настъпление и ще активира план за нахлуване в Донецка и Луганска народни републики", каза ръководителят на самопровъзгласилата се република.

Вой на сирени за тревога е отекнал днес в град Донецк след обявяването на евакуация на населението, съобщава Ройтерс по информация от очевидец.

Извозването с автобуси на жители на Донецката народна република ще започне днес в 20:00 ч. местно време, предаде агенция Интерфакс, цитирайки собствен източник.

Междувременно лидерът на самопровъзгласената Луганска народна република, втория сепаратистки район в Източна Украйна, Леонид Пасечник обяви също евакуация на населението.

Източници на Ройтерс съобщават за най-интензивната артилерийска бомбардировка в зоната на конфликта в Източна Украйна в петък от години, като правителството в Киев и сепаратистите се обвиняват взаимно. Обстрелът започна в четвъртък и се засили през втория ден.

САЩ и Великобритания обвиняват Москва, че иска да създаде претекст на територията, контролирана от сепаратистите, за нахлуване в Украйна.

Вашингтон твърди, че Русия – която казва, че е започнала да изтегля войски от границата с Украйна тази седмица – вместо това е направила обратното: увеличила е силите, заплашващи съседа й, до между 169 хил. и 190 хил. войници от 100 хил. в края на януари.

Милиони цивилни живеят в двата контролирани от бунтовниците региона в Източна Украйна. Повечето са рускоговорящи и много от тях вече са получили руско гражданство.

Междувременно руският президент Владимир Путин констатира днес влошаване на ситуацията в Източна Украйна, където Киев и проруските сепаратисти си отправят взаимни обвинения в разпалване на напрежението, предаде още AFP. "Наблюдаваме влошаване на ситуацията", каза Путин на пресконференция след разговори в Москва с беларуския си колега Александър Лукашенко, който е негов близък съюзник.

Руският президент отново обвини Украйна, че отказва да приложи мирния план, предвиден в Минските споразумения от 2015 г. "Всичко, което трябва да направи Киевq е да седне на масата на преговорите с представителите (на сепаратистите) от Донбас и да се разберат за политическите, военните и хуманитарните мерки за слагане на край на конфликта", допълни Путин.

Руският президент каза още, че Русия е готова да следва пътя на преговорите с НАТО по въпроса на исканията си в сферата на сигурността, но че алиансът и Вашингтон все още не са склонни да се съобразят с опасенията на Москва, предаде Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 4 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Никаква евакуация няма и няма и да има. Това е част от театъра на кремълския агресор да се прави на жертва. Евакуация вече имаше преди години, когато зелените човечета завзеха Донецк и Луганск, 1,5 милиона бежанци се изнесоха в посока Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
За съжаление не струваш колкото един къдрав косъм от мишницата(хайде да не е вулгарно) на който и да е австралиец. Видя ли как се отнесоха със сръбското *** Джокович? А между другото беше си купила апартамент и след като се връща го продаде. Попитах я дали го е прехвърлила с нотариален акт(хартиен) като у нас. Тя ми отговори, че такива архаизми в "концлагара" Австралия няма. Всичко е на електронни път. За 8 години само два пъти е ходила до общината. Книжка си вади, кола купува, апартамент купува продава и всичко по електронен път. Ако беше така в България и русия, половината от хоратащяха да са си "продали" апартаментите, без да подозират за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 2 години
"Удивительно, что Украина решила наступать именно в тот момент, когда Россия стянула 150 тыс. военных к е границам..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 2 години
Като ви пиша, че руснаците имат гнусни гени не си праавя майтап. Погледнете как една жена пратила някого в неврохирургията, само тя дя изкопае гроб за почина и да прибере парите : "В Уфе руководитель агентства ритуальных услуг Ксения Богословская и заведующий кладбищем Олег Иевлев подрались на глазах у свидетелей. Об этом сообщает портал Ufa1.Ru со ссылкой на пресс-службу администрации города.Инцидент произошел на Южном кладбище из-за места для захоронения. Богословская хотела выкопать яму, а завкладбища попытался ей помешать в итоге, женщина напала на противника с лопатой.Иевлев был госпитализирован в нейрохирургическое отделение."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Мани, нищо не си ясен. Я разкажи за щерката, кенгурутата и аборифените. Как са, що са, ковидните концлагери как са...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 2 години
Как да ти кажа, простичко за да съм ясен? Вземам фенера и тръгвам да търся най-най-най-дебилният човек, който да ти е на ниво и да може да ти обясни и ти да разбереш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 2 години
Момче, ама ти наистина си голямгалош. България излиза от Турската империя само с Мизия, вегалош сгалоша ти. След това "незаконно" присъединява източна Румелия. Нашата родина се е борила по същия начин за независимостта си, както това прави Украйна. Ама то разлика между руснаци и турци няма, все гнусни гени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 7
I.T.Moon
преди 2 години
Как да кажа, простичко за да съм ясен: Каквото повикало, това се обадило. Примери за краварите и мууууу правото много. Приятна почивка - уикенда дойде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 6
aldy
преди 2 години
Територия на украйна, ама друг път. Украйна влиза в СССР с територия, наполовина на сегашната. Новорусия й е подарък, плюс Одеса, Малорусия и пр. Не ги помня всичките наизуст. Дори сегашните граници са незаконни, според официалните документи. За тази неразбория е виновен и Жужо, заради твърде колебливите стъпки спрямо Украйна. Да не говорим, че ГСМ за ВСУ почти изцяло идват от Русия и Беларус. Русия до ден днешен не е наложила никакви сериозни санкции на нацитата, като по този начин косвено ги насърчава. Капиш ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 6
aldy
преди 2 години
Диванчо диванен, украйна е тази, която струпа цялата си налична армия в непосредствена близост до Донецк и Луганск, насъсквана без спиране от Биг Брадър. И отдавна навлезе в сивата зона, която трябваше да е свободна от тежки оръжия. В отговор на това струпване са руските сили, готови да се притекат на помощ на заплашеното с избиване население, тормозено вече 8 години с непрекъснати обстрели и убийства на мирни жители. А ти, като четеш и слушаш блумберговщини, като онази изцепка, дето имаше цяла статия как руските войски навлезли, ще пишещ подобни простотии. Ако ти плащат, добре. Иначе си за д-р Михайлов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още