IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва евакуация на цивилни в Донецк и Луганск

Ръководителят на самопровъзгласилата се Донецка народна република обвини Киев, че се готви за нахлуване

18:03 | 18.02.22 г. 17
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: EPA/STANISLAV KOZLIUK</em></p>

Снимка: EPA/STANISLAV KOZLIUK

Ръководителят на самопровъзгласилата се Донецка народна република, която е във война с властите в Киев, Денис Пушилин обяви днес евакуация на цивилни към съседна Русия, обвинявайки Киев, че се готви за нахлуване след ескалацията на сблъсъците по линията на съприкосновение, предадоха AFP и БТА.

"Днес е организирано масово и централизирано транспортиране на част от населението към съседна Русия, на първо място жените, децата и възрастните хора трябва да бъдат евакуирани", каза Пушилин във видеообръщение, публикувано в акаунта му в Telegram.

"Украинският президент Володимир Зеленски много скоро ще даде заповед за настъпление и ще активира план за нахлуване в Донецка и Луганска народни републики", каза ръководителят на самопровъзгласилата се република.

Вой на сирени за тревога е отекнал днес в град Донецк след обявяването на евакуация на населението, съобщава Ройтерс по информация от очевидец.

Извозването с автобуси на жители на Донецката народна република ще започне днес в 20:00 ч. местно време, предаде агенция Интерфакс, цитирайки собствен източник.

Междувременно лидерът на самопровъзгласената Луганска народна република, втория сепаратистки район в Източна Украйна, Леонид Пасечник обяви също евакуация на населението.

Източници на Ройтерс съобщават за най-интензивната артилерийска бомбардировка в зоната на конфликта в Източна Украйна в петък от години, като правителството в Киев и сепаратистите се обвиняват взаимно. Обстрелът започна в четвъртък и се засили през втория ден.

САЩ и Великобритания обвиняват Москва, че иска да създаде претекст на територията, контролирана от сепаратистите, за нахлуване в Украйна.

Вашингтон твърди, че Русия – която казва, че е започнала да изтегля войски от границата с Украйна тази седмица – вместо това е направила обратното: увеличила е силите, заплашващи съседа й, до между 169 хил. и 190 хил. войници от 100 хил. в края на януари.

Милиони цивилни живеят в двата контролирани от бунтовниците региона в Източна Украйна. Повечето са рускоговорящи и много от тях вече са получили руско гражданство.

Междувременно руският президент Владимир Путин констатира днес влошаване на ситуацията в Източна Украйна, където Киев и проруските сепаратисти си отправят взаимни обвинения в разпалване на напрежението, предаде още AFP. "Наблюдаваме влошаване на ситуацията", каза Путин на пресконференция след разговори в Москва с беларуския си колега Александър Лукашенко, който е негов близък съюзник.

Руският президент отново обвини Украйна, че отказва да приложи мирния план, предвиден в Минските споразумения от 2015 г. "Всичко, което трябва да направи Киевq е да седне на масата на преговорите с представителите (на сепаратистите) от Донбас и да се разберат за политическите, военните и хуманитарните мерки за слагане на край на конфликта", допълни Путин.

Руският президент каза още, че Русия е готова да следва пътя на преговорите с НАТО по въпроса на исканията си в сферата на сигурността, но че алиансът и Вашингтон все още не са склонни да се съобразят с опасенията на Москва, предаде Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 6 rate down comment 4
alex8712
преди 2 години
''Украйна иска да попречи на Русия да си вземе Луганск и Донецк'' - и много правилно, след като по международното право е територия на Украйна - договор, под който между другото се е подписала и Русия... Ако тръгнем по принципа кой какво има да си взема не Европа, а целият свят пламва. Поради тази причина едни умни хора са измислили международното право - кой колко го спазва е друг въпрос, за съжаление...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 3
I.T.Moon
преди 2 години
Украйна иска да попречи на Русия да си вземе Луганск и Донецк. То така или иначе ще стане, просто е въпрос на време. Ти не следва да се притесняваш за руското "касапско" население - Путин се грижи, както за Крим, така и за ДНР и за ЛНР.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 3
petyob
преди 2 години
не сме забравили за л****та дето забъркаха краварите в Ирак, Либия, Афганистан, Сирия ... сега би забъркват и в Украйна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 8
alex8712
преди 2 години
''...обвинявайки Киев, че се готви за нахлуване...'' - аха, не Зеленски обаче е президентът, дето трупа хилядни войски по границите си вече 3ти месец, а един друг президент, с амбиции да върне страната си в 19ти век... Асоциациите с параноичния обитател на Кремъл са напълно случайни :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 13
Стоян Петров
преди 2 години
А с *** няма ли да ги запознае путин. Трябва да си много ограничен, за да мислиш, че Украйна иска да атакува при наличието на 200 000 руска армия отсреща. Наистина трябва да си безкрайно предубеден, за да не виждаш че жужи се готви за провокация която да препише на Украйна. А за мирното руско заселение не се притеснявайте, защото то не заслужава и капка милост. руснаците по рождения са касапи и колкото по-малко, толкова по-добре. Когато руснаците в Европа изчезнат(например да се изнесат в Сибир), континента ще стане много причтно място за живеене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
I.T.Moon
преди 2 години
Прав си и напълно съм съгласен за мирното население. Обаче бандеровците не прощават. Вярвам Путин прощава още по - малко. :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
Императорът
преди 2 години
Това отдавна трябваше да бъде направено. Важното е да бъде запазено мирното население. Има голяма опасност бандеровските бандити да опитат действия, представляващи геноцид. Неслучайно техните кукловоди ги затрупаха с оръжие. Нищо - руснаците да ги пуснат и после да ги запознаят с Буратино и със Солнцепек посред зима.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още