IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ спират плащанията на руски дълг през американски сметки

Целта е Русия да бъде накарана да избере между три непривлекателни опции - източване на доларовите резерви у дома, харчене от новите приходи или неизпълнение

08:53 | 05.04.22 г. 11
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Министерството на финансите на САЩ е спряло плащания по дълг в долари от сметки на руското правителство в американски банки, увеличавайки натиска върху Москва да намери алтернативни източници на финансиране за плащане на инвеститорите в облигации, предаде Bloomberg.

Този ход има за цел да принуди Русия да избере между три непривлекателни опции - източване на доларови резерви, които държи у дома, харчене на нови приходи или изпадане в неизпълнение, обяснява говорител на Службата за контрол на чуждестранните активи към американското министерство на финансите, който е коментирал подробности около решението при условие да остане анонимен.

В понеделник, когато настъпи падежът на най-големите плащания, включително на главницата от 552,4 млн. долара по облигация с настъпващ падеж, правителството на САЩ реши да прекрати достъпа на Москва до замразените средства, съобщи говорител на Министерството на финансите на САЩ. В понеделник трябваше да бъде извършено и купонно плащане в размер на 84 млн. долара по държавна доларова облигация за 2042 г. Така по данни на Ройтерс САЩ са блокирали плащането на дълг за над 600 млн. долара. 

Плащането по държавния дълг на Русия трябваше да бъде извършено в понеделник и спирането му цели допълнително да засили натиска върху руския президент Владимир Путин да прекрати инвазията си в Украйна. Това последва обвиненията през уикенда, че руските войски са избили цивилни в Буча и други украински градове.

Досега САЩ позволяваха на чуждестранни и американски инвеститори да получават плащания по дълга на Русия в чуждестранна валута, въпреки че ограниченията усложняват процеса. Тази възможност изтича на 25 май.

"Прилича ми на обратен завой на това, което правителството на САЩ допусна на 17 март, когато Русия плати купон за 117 млн. долара", казва Карл Вонг, ръководител на отдела за фиксиран доход в Avenue Asset Management Ltd. в Хонконг, който не притежава дълг в руски долари.

Международните резерви на Русия намаляват след инвазията в Украйна

Въпреки предупрежденията от агенции за кредитен рейтинг правителството на Путин досега изплаща задълженията си по външния дълг – много от които са сравнително ниски в сравнение с пълния му размер.

Емисия облигации на стойност 2 млрд. долара с падеж в понеделник послужи като последния стрес тест, въпреки че Русия успя да изкупи обратно около три четвърти от непогасената сума в рубли, преди да настъпи падежът.

Последният ход на САЩ ще засили контрола върху плащанията, дължими на 27 май за лихви по държавни облигации в долари и евро с падеж през 2026 г. и 2036 г., показват данни, събрани от Bloomberg.

Руската централна банка съобщи миналата седмица, че нейните валутни и златни резерви са спаднали до 604,4 млрд. долара към 25 март, най-ниското ниво от миналия август. Това е намаление с 38,8 млрд. долара спрямо пика през февруари, когато Русия започна инвазията в Украйна.

Русия все още може да получава плащания за петрол и газ, тъй като санкциите, наложени от САЩ и техните съюзници, изключват енергийните трансакции - изключение, което ще даде на Путин печалба от 321 млрд. долара тази година, ако търговията със суровините продължи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 2
redcretin
преди 2 години
Играта свърши.Импе, купувам ти руплите по 500 за левче :) Последен шанс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
Werter
преди 2 години
Банката не забранява, тя просто няма да ти извърши услугата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
Werter
преди 2 години
Схемката си е много наред. Замразените активи са обезпечение за бъдещи искове за нанесени вреди от агресията и репарации. Който коли - плаща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 2
Werter
преди 2 години
Да бе, да платят с тоалетна хартия! Опс, ама май и тя им е дефицит вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
По темата - те руснаците ще си намерят как да платят, защото са коректни. Обаче САЩ окончателно се демаскираха като крадци. Вече никоя независима държава няма да е луда да си държи резервите и дори текущите средства в САЩ и в американски банки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Упорито пишеш глупости. Как държава, която не може да направи кафеварка, прави подводници или ракети каквито американците нямат и надали ще имат в следващите 10-20 години? А самолети руснаците правеха и преди десетилетия. Пак ще правят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
v_tin
преди 2 години
И по повод на статията- това е най яката санкция- банката да ти забрани да си платиш дълга. Е това се казва санкция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
v_tin
преди 2 години
Ами лукойл е частна компания, как ще я приватизираш? Май нещо си се взела насериозно? Няма абсолютно никакъв проблем с технологиите- изтеглят се всички компании от там и чао без до скиф. Да ама компаниите не искат. Кажи ми коя се е изтеглила реално- НИКОЯ. Замразяват дейността си, да но не се махат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
Че то си е и кражба на интелектуална собственост от руснаците на всяка западна технология, за която русия трябва да плаща лиценз, а путин каза, че няма да се плаща лиценз и такси. Защо и западът да не направи същото- да не би само путин да го може... А русия не може да функционира без западните технологии- те не могат даже да произведат руски самолет, защото не друго, а двигателят му е плод на презираните от руснаците ''западни технологии''. В русия няма нито една стока, произведена 100 процента само от руски части, с чисто руски технологии и само с руски труд. Дори и технологиите за добив на руски газ не са руски, а американски. Една кафеварка не могат да направят на световно ниво, ако няма вкарани в нея ''западни технологии'', Е- тогава защо да се учудваме, че Западът реагира така...Още приватизации на дъщерни дружества на газпром ще има в държавите- членки на ЕС, а е добре и България да приватизира и газпром, и лукойл...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 7
Repoman
преди 2 години
Нещо не е много наред с цялата схема. Значи Русия има по спомен около 650млрд. долара резерви в хамерикансите банки, които американците решават да блокират/замразят/конфискуват и Русия ще остави да бъде ограбвана? Защото то си е един вид грабеж, когато някой ти прибере парите си е кражба. По-лошото в случая е, че Русия не е Афганистан, т.е. има средствата и възможносите да се защити, ако се сещате за какво говоря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още