IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН: Светът се движи назад в елиминирането на глада и недохранването

Covid и войната в Украйна са увеличили броя на хората, които гладуват, със 150 млн. души

11:09 | 07.07.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Prashanth Vishwanathan/Bloomberg</em></p>

Снимка: Prashanth Vishwanathan/Bloomberg

Броят на хората, засегнати от глад в световен мащаб, се е увеличил до 828 млн. души през 2021 г., сочи нов доклад на ООН, който показва, че светът се движи в обратна посока и се отдалечава от целта си за прекратяване на глада, продоволствената несигурност и недохранването във всичките му форми до 2030 г.

Това число представлява увеличение от около 46 млн. души спрямо 2020 г., когато пандемията от Covid-19 потопи световната икономика в низходяща спирала, и нарастване със 150 млн. души от 2019 г. насам.

Изданието за 2022 г. на доклада "Състояние на продоволствената сигурност и изхранването в света" представя актуална информация за ситуацията с продоволствената сигурност и изхранването по света. Той разглежда и начините, по които правителствата могат да пренасочат сегашната си подкрепа за селското стопанство, за да направят здравословната и питателна храна по-евтина. Докладът е съвместна публикация на Организацията по прехрана и земеделие (FAO), Международния фонд за развитие на земеделието (IFAD), Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ), Световната програма по прехраната на ООН (WFP) и Световната здравна организация (СЗО).

Между 702 и 828 млн. души в света са гладували през 2021 г. 

Числата разказват мрачна история

След като остана относително без промяна след 2015 г., делът на хората, които гладуват, скочи през 2020 г. и е продължил да нараства през 2021 г. до 9,8% от световното население. За сравнение, този дял е бил 8% през 2019 г. и 9,3% през 2020 г.

Около 2,3 млрд. души в света (29,3%) са страдали от умерена или тежка хранителна несигурност през 2021 г. – с 350 млн. повече в сравнение с преди избухването на пандемията. Близо 924 млн. души са изправени пред тежка продоволствена несигурност, което е увеличение от 207 млн. души за две години.

Разликата между половете в продоволствената несигурност продължава да се задълбочава през 2021 г. - 31,9% от жените в света са с умерена или тежка продоволствена несигурност в сравнение с 27,6% от мъжете - разлика от над 4 процентни пункта в сравнение с 3 пр. п. през 2020 г.

Почти 3,1 млрд. души не са могли да си позволят здравословна диета през 2020 г., което е със 112 млн. повече от 2019 г., отразявайки въздействието на инфлацията при потребителските цени на храните.

Приблизително 45 млн. деца под петгодишна възраст са страдали от изтощение, най-смъртоносната форма на недохранване, което увеличава риска от смърт при децата до 12 пъти. Други 149 млн. деца на възраст под пет години са имали забавен растеж и развитие поради хронична липса на основни хранителни вещества в диетите си, докато 39 млн. са били с наднормено тегло.

Напредък в кърменето

Отбелязва се напредък в изключителното кърмене, като през 2020 г. почти 44% от бебетата под шестмесечна възраст са били изхранвани само с кърмене в световен мащаб. Това обаче все още е под прага от 50%, определени като цел за устойчиво развитие до 2030 г.

Като цяло две от всеки три деца в света не се хранят с минималната разнообразна диета, от която се нуждаят, за да растат и да се развият до пълния си потенциал, сочи докладът.

В него се прогнозира, че близо 670 млн. души (8% от световното население) все още ще бъдат изправени пред глад през 2030 г. – дори ако се вземе предвид глобалното икономическо възстановяване. Това е подобно число на броя от 2015 г., когато беше определена целта за прекратяване на глада, продоволствената несигурност и недохранването до края на това десетилетие в рамките на Програмата за устойчиво развитие до 2030 г. С други думи целите за устойчиво развитие няма да са успели да изведат света напред в борбата с глада.

Заместник-генералният секретар на ООН Амина Мохамед коментира, че числата са "шокиращ отчет на нашите усилия да сложим край на глада – и ние можем и трябва да се справим по-добре". Тя отбеляза, че това включва милиарди хора, които са ограничили или разпределили приема на храна или са започнали да ядат по-малко питателна храна, защото просто не могат да си позволят алтернативи. "Това са хора, чийто живот, поминък и перспективи за ползотворен и достоен живот са осакатени, с подкопано бъдеще и възпрепятствани потенциал и стремежи", каза тя при представянето на доклада в Ню Йорк.

Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Украйна

В доклада се подчертава също пагубното въздействие на инвазията на Русия в Украйна, която прекъсна доставките на основни зърнени култури, маслодайни семена и торове от двете страни, както и международните вериги за доставки, провокирайки скок на цените. Това се случва, след като веригите за доставки вече са неблагоприятно засегнати от все по-честите екстремни климатични явления, особено в страните с ниски доходи, и носи потенциално отрезвяващи последици за глобалната продоволствена сигурност и хранене.

"Този доклад многократно подчертава засилването на тези основни двигатели на продоволствената несигурност и недохранването: конфликти, климатични крайности и икономически сътресения, съчетани с нарастващи неравенства", пишат ръководителите на петте агенции на ООН в тазгодишния предговор. "Залогът не е дали трудностите ще продължат да се случват, или не, а как трябва да предприемем по-смели действия, за да изградим устойчивост срещу бъдещи шокове."

В световен мащаб и във всеки регион разпространението на хранителната несигурност е по-високо сред жените, отколкото сред мъжете

Трябват действия днес

Има "реална опасност тези числа да се покачат още повече през идните месеци", предупреждава ръководителят на Световната програма по прехраната на ООН Дейвид Бийзли.

Кризата с храните, горивата и торовете, изострена от войната в Украйна, "може да доведе до глад и глобална дестабилизация и масова миграция в безпрецедентен мащаб. Трябва да действаме днес, за да предотвратим тази надвиснала катастрофа", посочва той.

Генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус заяви, че всяка година 11 млн. души умират поради нездравословни диети. "Нарастващите цени на храните означават, че това само ще се влоши. СЗО подкрепя усилията на страните за подобряване на хранителните системи чрез данъчно облагане на нездравословните храни и субсидиране на здравословни опции, защита на децата от вреден маркетинг и осигуряване на ясни етикети за хранителните стойности".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 1 година
бих се срамувал да се подпиша под такава статия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 1 година
"пагубното въздействие на инвазията на Русия в Украйна, която прекъсна доставките на основни зърнени култури, маслодайни семена и торове от двете страни" - Полека лека ще си дойдем на думата !!! Проблемът не е толкова в украйна и скромният и износ. Проблемът е, че поради изключването на руските банки от SWIFT, много държави не могат да си купят пшеница от Русия, защото няма как да платят !!! Друг проблем е, че "западът" притисна и принуди много корабни компании за насипни товари, да ОТКАЗВАТ превозът на руски товари !!! Политическите извeрги от САЩ и ЕС са готови да убият с глад 100 000 000 души по света, в опитите си да направят мръсно на Русия !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
cyclop
преди 1 година
Десислава Попова, чу ли новината, че в Нидерлантия правителството иска да затваря една трета от фермите? В разгара на хранителна криза? И че има огромни протести на фермерите в цялата страна? Може би трябва да напишеш и по този въпрос? В смисъл, ако е позволено, разбира се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още