IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вторият по големина производител на литий в света очаква силна година за метала

Докато много други метали отчитат ценови спадове, литият успява да задържи позиции въпреки опасенията за забавяне на глобалния икономически растеж

18:25 | 18.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Скали с високо съдържание на литий, Западна Австралия. Снимка: Carla Gottgens/Bloomberg
Скали с високо съдържание на литий, Западна Австралия. Снимка: Carla Gottgens/Bloomberg

Производителите на литий ще продължат да се радват на силно търсене без да се притесняват от забавяне, каквото разтърси други суровини през последните месеци, посочва втория по големина в света доставчик на метала, цитиран от Bloomberg.

Отчитайки рекордна тримесечна печалба, SQM прогнозира поне 35% скок в търсенето на литий през тази година. Компанията отбелязва „много силни“ продажби на електромобили в Китай през последните месеци.

„В резултат на това вярваме, че балансът търсене/предлагане ще остане стегнат до края на годината и че тази среда с високи цени може да продължи през цялата 2022 г.“, изтъкват от SQM.

Второто тримесечие показва пълното въздействие на литиевия бум за компанията, точно когато базираната в Сантяго фирма повиши производството в Чили – най-богатата на литий страна в света.

Тъй като преходът към чиста енергия набира скорост, SQM успя да повиши цените при подновяването на съществуващите си договори за доставка, с което компенсира негативните ефекти от ускорената инфлация при разходите. Печалбата на компанията се увеличи шесткратно на годишна база до рекордните 1,3 млрд. долара през третото тримесечие.

Литият се представя значително по-добре от медта. Източник: Bloomberg Литият се представя значително по-добре от медта. Източник: Bloomberg

Въпреки добрите данни акциите на SQM поевтиняха със 7,1% в началото на търговията на борсата в Ню Йорк, тъй като печалбата на компанията не отговори на пазарните прогнози.

Докато много други метали отчитат ценови спадове, литият успява да задържи позиции въпреки опасенията за забавяне на глобалния икономически растеж. Цените на лития, които се повишиха седем пъти през последните две години, може дори да получат допълнителен тласък, тъй като предизвиканата от сушата енергийна криза в китайската провинция Съчуан буди опасения за прекъсване на доставките.

Въпреки че предлагането на литий като цяло трудно успява да поддържа темпа на търсенето, SQM повиши насоките си за продажбите за тази година до поне 145 000 метрични тона, заявявайки, че е близо до достигане капацитет за производство на литиев карбонат от 180 000 тона по пътя към целта си от 210 000 тона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още