IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столтенберг: НАТО иска да засили военното си присъствие около Северния полюс

Арктика е от голямо стратегическо значение за алианса

17:43 | 28.08.22 г. 2
Русия разполага и изпитва хиперзвукови ракети в Арктика, казва генералният секретар на НАТО. Снимка: EPA/БГНЕС
Русия разполага и изпитва хиперзвукови ракети в Арктика, казва генералният секретар на НАТО. Снимка: EPA/БГНЕС

НАТО трябва да отдаде приоритет на военното си присъствие около Северния полюс, заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, цитиран от Deutsche Welle.

Той коментира това на фона на засилените притеснения в западните страни от нарасналото военно присъствие на Русия в полярната област след нашествието в Украйна.

В интервю за германския вестник Welt am Sonntag Столтенберг посочи, че Арктика е от „голямо стратегическо значение“ за НАТО.

„Алиансът трябва да засили присъствието си в Арктика“, допълни той.

Според генералния секретар на НАТО алиансът „вече инвестира в самолети за морско разузнаване, за да получи по-ясна картина какво се случва в далечния север. Но ще продължим да увеличаваме усилията си“, допълни той.

Столтенберг каза още, че Русия е засилила неотдавна дейностите в богатия на ресурси регион, като е отворила отново бази от ерата на СССР и „разполага и изпитва нови модерни оръжия там като хиперзвукови ракети“.

Китай също проявява все по-голям интерес към Арктика и регионът става все по-важен за корабоплаването заради климатичните промени, посочи Столтенберг.

Китай, който се определя като “почти арктическа“ страна, планира да създаде т. нар. Полярен път на коприната, като се възползва от топящите се ледени шапки.

Предложението ще включва изграждането на най-голямата флотилия от ледоразбивачи в света, а това ще открие нови плавателни маршрути за добиване на суровини, от които индустрията на Китай се нуждае.

В петък САЩ съобщиха, че ще назначат специален посланик за Арктика за първи път. Планът, който все още се нуждае от одобрението на Сената, цели да защитава „американските интереси и сътрудничество със съюзниците и партньорите в Арктика“, се казва в съобщение на Държавния департамент на САЩ.

Полярната област включва територии, принадлежащи на Русия, САЩ, Канада, Дания, Финландия, Исландия, Норвегия и Швеция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 4
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС Митя, тьi за меки китчици не гавари многа, че някой ще пусне атнова твой портрет! Кагда *** стой тиха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
Р?мператоръ
преди 1 година
Ще ви замръзнат пишkите, бе... та не е за меки китчици...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още