IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН обвинява Китай в „тежки нарушения на правата на човека“

Пекин нарече доклада на Мишел Бачелет „фарс“, „организиран от САЩ и малък брой западни сили"

14:47 | 01.09.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/HOW HWEE YOUNG
Снимка: EPA/HOW HWEE YOUNG

Службата на ООН за правата на човека е открила достатъчно доказателства за престъпления срещу човечеството в китайския регион Синдзян. Това се казва в доклад, публикуван от върховния комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет малко преди полунощ - десет минути преди края на мандата ѝ.

Според организации за защита на правата на човека и на уйгурски бежанци стотици хиляди уйгури и представители на други малцинства са изпратени в лагери за превъзпитание. Твърди се, че много от тях са били изпратени в други провинции за осъществяване на принудителен труд. Китай отхвърля обвиненията и твърди, че това са лъжи. Говорител на китайското външно министерство нарече доклада „фарс", „организиран от САЩ и малък брой западни сили", предава DPA. 

„Има вероятност мащабът на произволното и дискриминационно задържане на представители на уйгурската общност и на други групи, които са преобладаващо мюсюлмански, да представлява престъпление по международното право и в частност - престъпление срещу човечеството", се изтъква в доклада. ООН призова международната общност да предприеме спешно действия във връзка с обвиненията в мъчения и прояви на сексуално насилие в Синдзян, които според ООН „заслужават доверие".

„Твърденията, че има случаи на подлагане на мъчения и лошо отношение, а именно на принудително подлагане на медицински практики и на лоши условия в рамките на задържането, заслужават доверие. Доверие заслужават и индивидуалните твърдения, че има прояви на сексуално насилие и на насилие по полов признак", изтъква Върховният комисариат. 

Докладът трябваше да бъде публикуван миналата година, но Бачелет се колебаеше, защото месеци наред преговаряше с Китай, за да може да пътува до страната. Това пътуване се осъществи през юни. Сред спорните моменти беше и това, че Службата на ООН за правата на човека искаше сама да решава къде да отиде и с кого да разговаря без надзор от страна на властите. Нейният офис съобщи, че Китай се е съгласил с исканията. Тя пътува и до Синдзян, но в края на посещението категорично се въздържа да критикува действията на Пекин в региона. Това предизвика критики към Бачелет, включително от страна на германското правителство. Берлин заяви, че няма никакви разяснения по твърденията за сериозни нарушения на правата на човека.

Бачелет е била подложена на "огромен натиск", както съобщи самата тя през миналата седмица. Въпреки че много правителствени представители настояваха за публикацията с нарастващо нетърпение, тя е получила и писмо от около 40 правителства, в което се е настоявало да се въздържи от публикацията. Тя не назова имената на отделните държави. Бачелет е на поста от 2018 г. Тя не кандидатства за втори мандат. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш все още не е посочил неин наследник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Kan4o
преди 1 година
"Most Christians in Saudi Arabia are migrants. There are a few Muslim-born Christians, and conversion from Islam is punishable by death. Church buildings are forbidden and so Christians meet in house churches, which are frequently raided. Christians may be arrested, imprisoned, tortured and deported for their faith"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
Kan4o
преди 1 година
Това ООН трябва да се закрие. Очевидно е станал един закърнял израстък на краваристан..... Защо нищо не се казва зачовешките права на християните в саудитска арабия? Все четем доклади за Русия, Китай, Иран..... случаеност? Не мисла.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
andy
преди 1 година
До: 0pk А 2-3 милиона демократизирани червенокожи къде забравяш? Всъщност нация изградена на "демократизирането" на целия свят, за каква демокрация и човешки права може да говори?!?! Всичко е бизнес, интереси и пари за тях! Приятели няма! Точка по въпроса!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
andy
преди 1 година
А няма ли да санкционират Еуродемото, Щраусите и останалите ковидиански фашаги?!?! Или просто тера там е по план и заповед на господарите и хуманитарен?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
0pk
преди 1 година
САШ първо да покажат прогрес в превъзпитанието на нехрите, после да дават акъл на останалите какво да правят. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още