IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финландия последва Швеция с 10 млрд. евро помощ за сектора на комуналните услуги

Пакетът се състои от заеми и кредитни гаранции, заяви финландският премиер Сана Марин

18:00 | 04.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Премиерът на Финландия Сана Марин. Снимка: Bloomberg L.P.
Премиерът на Финландия Сана Марин. Снимка: Bloomberg L.P.

Правителството на Финландия договори извънреден помощен пакет в размер на 10 млрд. евро, с който иска да подкрепи компаниите за комунални услуги, които се сблъскват с увеличените изисквания за обезпечение, докато търгуват на волатилните енергийни пазари, съобщава Bloomberg.

Механизмът се състои от заеми и кредитни гаранции, заяви финландският премиер Сана Марин по време на пресконференция в Хелзинки. Пакетът ще помогне на компании като Fortum Oyj да си осигурят временна ликвидност.

Мерките на Финландия отразяват решението на Швеция да предостави 250 млрд. крони (23,3 млрд. долара) под формата на кредитни гаранции за компаниите от скандинавските и балтийските страни на фона на задаващата се финансова криза при комуналните услуги. Фирмите, листнати на Nasdaq Clearing AB могат да кандидатстват за шведската помощ.

Ръстът на цената на енергията в Европа увеличи разходите на компаниите за комунални услуги при покупката и продажбата на електроенергия поради обезпечението, необходими за гарантиране на сделките на енергийните пазари, изправени пред безпрецедентни сътресения.

Русия ограничава доставките на своя газ за Европейския съюз (ЕС), което допринася за скока при цените и опасенията за недостиг през предстоящите по-студени зимни месеци. Цените на природния газ вече са четири пъти по-високи от тези преди година, като се очаква да се увеличат още в понеделник, след като Русия обяви, че нейният газопровод "Северен поток 1", който транспортира газ до Германия, ще остане затворен. Това увеличава натиска върху индустриите и домакинствата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още