IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия ратифицира протокола за приемането на Швеция и Финландия в НАТО

Това създава повече сигурност за всички членове на НАТО и за Европа, написа в Twitter канцлерът Олаф Шолц

22:00 | 08.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Парламентът на Германия ратифицира документа за приемането на Швеция и Финландия в НАТО, съобщава Ройтерс.

Протоколът за присъединяване на двете северноевропейски държави към НАТО беше утвърден от двете камари на германския федерален парламент - Бундестагът и Бундесратът.

"Това създава повече сигурност за всички членове на НАТО и за Европа", написа в Twitter канцлерът Олаф Шолц по повод ратификацията. 

Протоколът трябва да бъде ратифициран от парламентите на всички членове на организацията на Северноатлантическия договор, за да могат Швеция и Финландия да бъдат защитени от клаузата в договора, която постановява, че атаката срещу страна член е равносилна на атака срещу всички членове.

Процесът по ратификация вероятно ще отнеме около година, но междувременно правителствата в Стокхолм и Хелзинки ще участват в срещите на алианса и ще разполагат с по-широк достъп до разузнавателна информация.

На 12 март руското външно министерство заплаши със сериозни военни и политически последствия, ако Швеция и Финландия се присъединят към НАТО, припомня агенцията.

По-рано този месец заместник-генералният секретар на отбранителния алианс Мирча Джоана заяви, че в момента НАТО не планира да изпраща войски в Швеция и Финландия. Миналата седмица руският президент Владимир Путин предупреди, че "ако там бъдат разположени военни контингенти и военна инфраструктура, ние ще бъдем длъжни да отговорим симетрично и да повдигнем същите заплахи за тези територии, където са възникнали заплахи за нас".

Двете страни са съседи на Русия и опасенията са, че с приемането им в Алианса напрежението между Запада и Москва ще се засили. Стокхолм и Хелзинки подадоха молба за членство на 18 май.

Предстои парламентите на всички 30 държави членки да ратифицират присъединяването на Осло и Хелзинки към атлантическия алианс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още