IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският дефицит на САЩ се е свил за четвърти пореден месец през юли

Стойността на износа се е увеличила с 0,2% до рекордните 259,3 млрд. долара, докато вносът отчита спад от 2,9% до 5-месечно дъно от близо 330 млрд. долара

17:35 | 07.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Търговският дефицит на САЩ се е свил за четвърти пореден месец през юли, отразявайки спада в стойността на вноса и лекото повишение на износа, което се приема за положителен сигнал за икономическия растеж през третото тримесечие, съобщава Bloomberg.

Дефицитът на най-голямата икономика в света се свива с 12,65% спрямо месец по-рано до 70,65 млрд. долара, най-ниското ниво от октомври 2021 г., сочат данни на Министерството на търговията. Това е малко над медианната оценка в проучване на Bloomberg сред икономисти, които очакваха размер на дефицита от 70,2 млрд. долара. Данните са коригирани спрямо инфлацията.

Стойността на износа на стоки и услуги се увеличава с 0,2% до рекордните 259,3 млрд. долара, докато вносът намалява с 2,9% до петмесечно дъно от близо 330 млрд. долара.

Входящите доставки на потребителски стоки са се сринали с 9,8%, като това е най-големият спад от 1992 г. Американските търговци на дребно вероятно отменят поръчките с доставчици отвъд океана, тъй като се фокусират върху привеждането на запасите си в по-голямо съответствие с продажбите.

Търговският дефицит на САЩ се понижава за четвърти пореден месец. Източник: Bloomberg Търговският дефицит на САЩ се понижава за четвърти пореден месец. Източник: Bloomberg

Бързорастящите цени натежават върху вътрешното търсене, ограничавайки покупателната способност на американците. Доходите все повече се изразходват за услуги и пътувания в резултат на подхранвания от пандемията от коронавирус бум на разходите за стоки.

Коригираният спрямо инфлацията търговски дефицит за юли се свива до 103,4 млрд. долара, като това е най-ниското му ниво от октомври.

Спадът в стойността на вноса на потребителски стоки, некоригиран спрямо инфлацията, се дължи на спада при фармацевтичните препарати и играчки, компютърни игри и спортни стоки. Вносът на промишлени материали и храни също намалява. Входящите доставки на моторни превозни средства и средства за производство се увеличават същевременно.

Износът на капиталово оборудване от САЩ, включително промишлени машини, компютърни аксесоари и телекомуникационно оборудване, подкрепя увеличаването на общия износ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още