IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стив Банън се предаде на американските власти, за да се яви в съда

Бившият стратег на Белия дом е обвинен в пране на пари, измама и конспирация

21:35 | 08.09.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Stephen Yang/Bloomberg
Снимка: Stephen Yang/Bloomberg

Ще бъдат предявени обвинения срещу бившия стратег на Белия дом Стив Банън, свързани с пране на пари, измама и конспирация, след като той се предаде на властите в щата Ню Йорк, съобщава Bloomberg. Част от обвиненията са свързани с усилията на бившия американския президент Доналд Тръмп да построи стена по границата с Мексико, информира Ройтерс.

68-годишният Банън беше обвинен от федералните прокурори през август в измама срещу дарители от частна компания за набиране на средства за стената, известна като „Ние изграждаме стената“, на стойност 15 млн. долара.

Банън отказа да се признае за виновен по това обвинение, както и за предполагаемото отклоняване на 1 млн. долара под формата на лични разходи. 

Според обвинението Банън е гарантирал пред дарителите, че всичките им пари ще отидат за строежа на стената, но е прикрил своята роля в отклоняването на стотици хиляди долари към главния изпълнителен директор на организацията, който е обещал да не получава заплата.

Ръководителят на кампанията е идентифициран в съдебните документи като Брайън Колфадж, ветеран от военновъздушните сили, който се призна за виновен през април и очаква присъда.

„Престъпление е да печелиш на гърба на донорите чрез фалшиви претенции“, изтъква окръжният прокурор на Манхатън Алвин Браг по време на съвместна пресконференция с главния прокурор на Ню Йорк Летиция Джеймс, която работи с него по разследването.

Предявените в четвъртък шест обвинения включват два случая на пране на пари, три случая на заговор и един случай на заговор с цел извършване на измама. Същите обвинения са предявени и срещу друг обвиняем - организацията "Ние изграждаме стената", събирала средства за кампанията.

В началото на 2021 г. обвиненията срещу Банън бяха сведени, след като Тръмп го помилва в края на своя президентски мандат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 0
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: zelka007 Какое позорище, ВСУ направо ни нaxyeли през г.aщи! И сейчас что стане? Другие наши салдати там същите ид...и! Скора и на Изюм буде ВСУ и что - верним Луганск...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Не че нещо , ама над Балаклея вече се вее украински флаг , след 6 месеца окупация . ВСУ са пробили на 50км дълбочина линията на крадците на съдомиялни машини . Пленили са купчини от Z-войници в комплект с командирите им ... Чебyрашка некоя да се метне на баламатума за коментар ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Четата на рижият воевода , един по един дето им е мястото ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още