IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За британците се променят химнът, парите и пощенските кутии

Освен пощенските кутии Royal Mail трябва да поръча и нови марки с профила на Чарлз, които да заменят този на майка му

15:09 | 09.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

За Великобритания смъртта на кралица Елизабет II е повратен момент в историята на страната. Засега кралицата ще продължи да присъства в ежедневието на британците - все пак нейният образ е изписан почти навсякъде. Това обаче ще се промени в близко бъдеще. Сложен процес, който ще отнеме години, предава DPA.

Откакто се възкачва на престола през 1952 г., британската кралица е най-известната жена в света. Нейният портрет украсява пощенски марки, монети и банкноти, а инициалите ѝ красят пощенски кутии, униформи и правителствени табели в цялата страна.

Кралският монограм е уникален за всеки управляващ монарх и се състои от неговото име и титла. Обикновено се среща върху правителствени сгради, униформи, кралски или държавни документи и кралски предмети. Сега, когато кралицата почина и Чарлз е новият крал, ER може да бъде заменен от CR. В този случай буквата "R" означава латинската дума "Regina" ("кралица"), но може да остане и да означава просто "Rex" (на латински "крал").

В момента пощенските кутии на Royal Mail (британските пощи) са обозначени с ERII, което означава "Elizabeth Regina II". Сега те могат да бъдат променени на CRIII. Това се отнася най-вече за новите пощенски кутии. Промяната не е задължителна, а Британският пощенски музей посочи, че старите пощенски кутии няма да бъдат променяни. На фона на приблизително над 100 хил. пощенски кутии в Обединеното кралство това също може да отнеме много време.

Отсега нататък: „Бог да пази краля“

Освен пощенските кутии Royal Mail трябва да поръча и нови марки с профила на Чарлз, които да заменят този на майка му. Последният път, когато марките с участието на монарх са променени, е през 1952 г., когато е издадена серия, наречена "Wilding Issues". Те показват портрети на кралицата, направени от Дороти Уайлдинг няколко седмици след смъртта на крал Джордж VI, и са използвани до 1971 г.

От друга страна, валутата в Обединеното кралство ще се променя визуално през годините. В бъдеще в обращение ще влезе нов портрет на Чарлз, който ще бъде изобразен върху банкноти и монети. Веднага след като бъдат издадени банкнотите с лика на Чарлз, пощенските служби и банките ще започнат да събират валута с лика на кралицата чрез трансакции. Това ще бъде постепенен процес и много от монетите с портрета на кралица Елизабет II ще останат в обращение още дълги години. 

А в националния химн занапред ще се пее "Бог да пази краля" (God save the King) и ще бъде адаптиран текстово: „Бог да пази нашия милостив крал! Да живее нашият благороден крал! Бог да пази краля! Изпратете го победител, Щастлив и славен, Дълго да царува над нас, Бог да пази Краля“. Тази версия е изпълнена за последен път по времето на дядото на Чарлз - крал Джордж VI.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още