IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тазгодишното лято в Европа е било рекордно горещо

Летните температури са били с 0,4 градуса по Целзий по-високи в сравнение с миналогодишното лято, когато беше отчетена предишната най-висока температура

13:27 | 10.09.22 г.
Хора се разхлаждат в намалелите заради сушата и горещините води на р. Рейн. Снимка: Ben Kilb/Bloomberg
Хора се разхлаждат в намалелите заради сушата и горещините води на р. Рейн. Снимка: Ben Kilb/Bloomberg

Изминалото лято е било най-горещото, регистрирано някога в Европа, съобщава Европейската служба за наблюдение на климата „Коперник“.

Средната температура в Европа е била най-високата в историята както за цялото лято - от юни до август, така и за месец август, според данни на службата, цитирани от Politico.

Летните температури са били с 0,4 градуса по Целзий по-високи в сравнение с миналогодишното лято. Август е бил с 0,8 градуса по целзий по-горещ в сравнение с август 2018 г., който беше най-горещият досега.

Август е бил като цяло и много по-сух от средното в голяма част от Западна и части от Източна Европа“, но „по-влажен от средното в по-голямата част от Скандинавия и части от Южна и Югоизточна Европа“, според службата „Коперник“.

„Интензивна поредица от горещи вълни в цяла Европа, съчетана с необичайно сухи условия, доведоха до лято на екстремни условия с рекорди по отношение на температура, суша и пожарна активност в много части на Европа“, казва Фрея Вамборг, старши учен в службата.

Тя подчертава, че предишният летен температурен рекорд в Европа е само на една година.

В световен мащаб месец август е третият най-топъл август в историята, със средна температура, която е била с 0,3 градуса по Целзий по-висока от средната за 1991-2020 г. за месеца.

Последните седем години са най-горещите, регистрирани някога, според данни, публикувани от „Коперник“ през януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още