IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украинските войски са освободили 6000 кв. км 

Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков обаче още не е време за преговори 

06:54 | 13.09.22 г. 10
Автор - снимка
Създател
 EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY
EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY

Изглежда, че в момента украинските сили не могат да бъдат спрени. Въоръжените сили на Киев отново набират инерция. По думите на украинския президент Володимир Зеленски украинската армия е отвоювала от руските окупатори над 6000 кв. км от началото на септемвр. „Нашите войски продължават да са в движение", заяви той в Киев в понеделник вечерта. Предвид руските ракетни атаки срещу електропреносната мрежа на страната му той поиска от чуждите държави да ускорят доставките на противовъздушни оръжия. Според говорителя на Кремъл Песков обаче за Русия не може да става дума за мирни преговори. „Специалната военна операция продължава и ще продължи", казва Москва. 201-вият ден от войната накратко.

Украйна съобщава за по-нататъшно увеличаване на освободените територии 

Украйна заяви, че е постигнала допълнителен напредък в контраофанзивата си за отвоюване на окупираните от Русия територии в източната и южната част на страната. В рамките на 24 часа Киев успя да прогони руските сили „от повече от 20 населени места", обяви украинската армия. Руските войници са „избягали" от позициите си.

Както съобщи CNN, позовавайки се на снимки и видеоклипове, разпространени в мрежата, украинските части са преминали река Северсло Донец и са поели контрола над окупирания от Русия град Святохирск в Донецка област. На снимка, публикувана в Twitter, се вижда повредената административна сграда на града, на чийто вход се вее украинското знаме. Според репортаж на CNN по-нататъшното настъпление на украинците все повече затруднява останалите подкрепяни от Русия сили да се изтеглят на изток.

Говорител на армията: руските части водят преговори за слагане на оръжие

В южната Херсонска област Украйна е „освободила около 500 кв. км", съобщи за Канал 24 Наталия Хуменюк, ръководител на пресцентъра на украинските сили за сигурност и отбрана "Юг". Няколко населени места отново са „изцяло под украински флаг".

Отделни части на руската армия ще водят преговори за слагане на оръжията си в Херсонска област. „Те се опитват да договорят условията за това как да сложат оръжията си и да преминат под егидата на международното хуманитарно право", каза Хуменюк. Според нея на офицерите от тези части е било наредено да напуснат позициите си. Това не може да бъде проверено по независим начин.

Военният експерт Тиле все още не вижда повратна точка във войната

В интервю за ntv пенсионираният полковник Ралф Тийл предупреждава, че не бива да изпадаме в еуфория. Фронтовата линия все още не се е изместила, а по-скоро Украйна е постигнала пробив, смята председателят на Военно-политическото дружество. Сега трябва да видим дали това положение може да се запази. Тиле все още не говори за повратна точка във войната. Руснаците не разполагат обаче с резерви в източната част на страната, с които биха могли да атакуват.

„Тогава винаги се случва това, което се случва, когато фронтовете се разпаднат, а именно, че всичко се разтваря в див полет. Възможно е също така да се оттеглят (руснаците, б. ред.) по структуриран начин, но в момента това не се случва. Въпреки това загубата, разбира се, е „пагубна за политическите цели на Путин, който сега е подложен на натиск", казва Тиле.

Говорителят на Кремъл: „Няма изгледи за преговори“ 

Въпреки пораженията в Харковска област Кремъл заявява, че руската военна офанзива ще продължи. „Специалната военна операция продължава и ще продължи до постигането на първоначално поставените цели", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той заяви, че в момента „няма перспектива за преговори" между Москва и Киев. Той остави отворен въпроса за евентуална мобилизация в подкрепа на операцията в условията на украинска контраофанзива.

Украйна: Кремъл набира войници за зимата

За студения сезон руското правителство очевидно мобилизира жители от Далечния изток и Камчатка с мотива, че хората там са по-добре приспособени към зимните условия. Както съобщава украинският седмичник „НВ", позовавайки се на разузнавателната служба на украинското министерство на отбраната, Кремъл уж е признал, че не разполага с достатъчно финансови средства, за да оборудва руските войски за зимата. Поради това се твърди, че с обещанието за високи възнаграждения той е привлякъл нови кадри, които не са свикнали с комфорта и нямат високо ниво на образование. Според разузнавателната служба тези войници не знаят почти нищо за ситуацията в Украйна.

Медведев заплашва с искане за „пълна капитулация“ 

Бившият руски президент Дмитрий Медведев заплаши Украйна, че Русия ще поиска безусловна капитулация на Украйна, ако ръководството в Киев не приеме настоящите условия за преговори. „Сегашните "ултиматуми" са детска игра в сравнение с бъдещите искания (...): пълна капитулация на киевския режим при условията на Русия", написа Медведев в канала си в Telegram.

Заплахата на 56-годишния политик вероятно е реакция на изявленията на украинския президент Володимир Зеленски в интервю за CNN. Зеленски заяви, наред с другото, че в момента не желае да преговаря с Русия: „Не виждам никакво желание от тяхна страна да бъдат конструктивни". Според него целта на Украйна е да си върне окупираните от Русия територии.

Руският посланик в Берлин: „Германия премина "червената линия"

Руският посланик в Берлин Сергей Нетаев отправи сериозни обвинения към Германия за това, че доставя оръжие на Украйна. „Доставката само на смъртоносни оръжия на украинския режим, които се използват не само срещу руски войници, но и срещу цивилното население в Донбас, е „червена линия", която германското правителство не биваше да преминава", заяви Нечаев пред руския вестник „Известия". Той също така спомена за „моралната и историческата отговорност на Германия за престъпленията на нацизма през Втората световна война". Нетаев заяви, че германското правителство е разрушило добрите двустранни отношения с Русия и подкопава процеса на помирение между народите.

„Следи от изтезания" в Харковска област

Украинските власти съобщиха, че са открили четири тела със „следи от изтезания " в отвоювано село в Източна Украйна. Първоначалните разследвания показват, че хората, намерени в Салисничне в Харковска област, са били убити „от руски войници по време на окупацията на мястото", пише регионалната прокуратура в онлайн мрежата Facebook в понеделник.

Три от телата са открити в частен имот, а едно - на територията на фабрика в близост до железопътната гара. Според прокуратурата доказателствата за убийството на няколко граждани от руски войници са достигнали до властите след превземането на няколко населени места от украинците.

Сега телата ще бъдат изследвани от съдебни експерти, обясниха още от прокуратурата. Разследват се убийства и „нарушения на военното право".

В петък прокуратурата вече съобщи за откриването на две тела със следи от изтезания и дупки от куршуми в тила от източното украинско село Храково. В понеделник правозащитната организация Amnesty International призова украинските власти да дадат „приоритет" на събирането на доказателства за военни престъпления в териториите, отвоювани от Русия. Тъй като обаче тази задача е „изключително тежка", международната общност трябва да подкрепи Киев в това отношение, обясниха още от Amnesty.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

10
rate up comment 5 rate down comment 0
cherney
преди 1 година
Всъщност, Крим вече не е невъзможна мисия, доколкото тази групировка от 20.000 души в Херсон е обречена - пред тях на запад са Химарс, а зад тях е Днепър без функциониращи мостове. Или ще бягат с плуване, или се предават, или умират - това са им опциите. Като падне Херсон, целия север над Крим ще е под огневия контрол на Украйна, а когато разрушат моста, Крим ще се превърне в остров под блокада без каквато и да е логистика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Здраствуйте таварищи, точна се връщам ат пасольство. Палажение е страшно, вси кречать и подсмърчат. Увидел и Митя Импо отвън, седнал на бардюр и плачет. Седнал при него и я, успакаит его мало. А он хлипа, целая царевична нива наследство каторая имел продал да пакупае акции из газпрома, а сейчас...что произашло :( Сказал му Митя, не бой ся, все нещо ще струват патом война кончится. А он продалжает - и укри как ни разьобали, Путина сигурно падне...еее, слазал ему, за етого ничто не магу сказать.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
Мецобик
преди 1 година
Трябва да мръднат фронтовата на юг към границата с Крим и от там с Химарсите по моста, като го бутнат Крим им е в кърпа вързан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: melon така е, във военното дело народните поговорки имат особенна тежест... и ей така на майтап ще вземат да освободят и Крим ! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: georgi_shum ... Мхм ... направи ми впечатление ... Много! добро! решение! на екипа! на инвестора! ... да почистят форума от цинизми и планктонът , който ги генерираше ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 3
melon
преди 1 година
Руснаците май го закъсват. Сещам се за поговорката за змията, дето най-лошо хапе, когато е притисната. Ще е голям успех и майтап, ако наистина ги изметат от Крим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 1
georgi_shum
преди 1 година
До: zelka007След като обновиха сайта, изчезнаха Дебито и Педито и дет се вика - няма кого да наругае човек... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 33 rate down comment 4
evlogi
преди 1 година
И аз да съм на мястото на руски войник там, и аз ще си обера крушите при първа възможност.Предполагам , че една голяма част от тях се задават въпроса какъв го диря аз тука и какво ми дреме за ония в Кремъл, че да си рискувам живота всеки ден?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 31 rate down comment 3
GiRo
преди 1 година
Напоследък дежурните в_а_т_н_и_ц_и съвсем се умълчаха. Опорките и те се изчерпаха. Естествено пак казваме на черното бяло, но вече съвсем никой не им вярва. Единственият полезен ход за тях - влака и към Москва. Както направиха техните събратя от Харковска, Донецка и Луганска област в 12 километровите колони от Лади и Жигули.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Някой дежурен амбразурчик да се хвърли ?! Тия мобилизираните бременни украинки и тинейджъри много бият ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още