IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвегия отчита рекорден търговски излишък през август заради ценовия скок при газа

Търговският излишък на Норвегия достигна близо 20 млрд. евро през миналия месец, според националната статистическа служба SSB

22:15 | 16.09.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Търговският излишък на Норвегия скочи до ново рекордно високо ниво през август, подхранван от скока в цените на природния газ, тъй като скандинавската страна вече е най-големият доставчик на Европа на „синьо гориво“, след като Русия намали износа, съобщава Euractiv.

Данните са публикувани в момент, когато растящите цени на газа поставиха Осло в неудобно положение спрямо Европейския съюз (ЕС), като някои страни от блока искат таван на цените на природния газ.

Търговският излишък на Норвегия достигна близо 20 млрд. евро през миналия месец, според националната статистическа служба SSB.

Експертът от SSB Ян Олав Рорхус заяви, че цените на газа са се увеличили рязко през август, отчасти защото руските доставки за ЕС през газопровода "Северен поток 1" са били намалени. Това е помогнало на Норвегия да увеличи обемите на газ за блока до рекордно високи стойности.

Руският енергиен гигант "Газпром" напълно спря доставките по "Северен поток 1" от 31 август, което се приема като ответна мярка на европейските санкции срещу Москва заради войната в Украйна. Кремъл заяви, че санкциите пречат на поддръжката на газопровода.

Норвегия частично запълни празнотата, превръщайки се в най-големия доставчик на газ за Европа.

През юни Брюксел и Осло се споразумяха да „засилят сътрудничеството, за да осигурят допълнителни краткосрочни и дългосрочни доставки на газ от Норвегия“, според изявление, публикувано след среща между заместник-председателя на Европейската комисия (ЕК) и еврокомисар по въпросите на климата Франс Тимерманс и министъра на енергетиката на Норвегия Терие Асланд.

„Има голям потенциал за увеличаване на продажбите в Европа през 2022 г., което ще доведе до близо 100 тераватчаса допълнителна енергия на европейския пазар“, се казва в изявлението.

Миналата седмица европейските министри на енергетиката подкрепиха поредица от мерки, насочени към борба с растящите цени на газа и електричеството, а страни членки като Белгия и Италия призоваха за таван на цените на внасяния в ЕС газ.

ЕК предложи таван на цените само за руския газ, но оттогава се оттегли изцяло от идеята, като каза, че по-ефективният начин за намаляване на цените е да се договарят сделки с доставчици като Норвегия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 16.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: v_tin ... Винаги си свободен да фанеш трена за капиталистическа масква ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
v_tin
преди 1 година
Тя добре отчита, но ла..йня ната каза че си иска парите обратно. А бе май на комунизъм ми намирисва вече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още