IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийската Fortescue влага 6,2 млрд. долара, за да декарбонизира добива си на желязна руда

По-голямата част от инвестицията ще бъде направена между 2024 и 2028 г.

15:03 | 20.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Fortescue Metals Group ще задели 6,2 млрд. долара през следващото десетилетие, за да декарбонизира дейността си в добива на желязна руда, тъй като австралийската миннодобивна компания, основана от милиардера Андрю Форест, се опитва да премахне изкопаемите горива от бизнеса си до 2030 г., съобщава Bloomberg.

Базираната в Пърт компания ще инвестира 3,2 млрд. долара за изграждане на 2 до 3 гигавата възобновяема енергия, съоръжения за съхранение на енергия, преносни линии и инфраструктура в своите обекти в района на Пилбара, Западна Австралия.

Възобновяемата енергия ще замени дизела в мините и ще помогне на компанията да достигне „реални нулеви“ емисии и въглеродни компенсации, „където е възможно“, изтъкват от Fortescue.

Дружеството също така ще похарчи 1,3 млрд. долара за нисковъглероден автопарк, 900 млн. долара за нова инфраструктура и 800 млн. долара за балансиране на търсенето и предлагането на енергия.

По-голямата част от инвестицията ще бъде осъществена между 2024 и 2028 г.

Планът е по-амбициозен от този на по-големите конкуренти BHP Group и Rio Tinto Group. Rio се стреми да намали експлоатационните си емисии с 50% до 2030 г., докато BHP се е насочила към намаление в размер на 30%, като и двете компании планират да са въглеродно неутрални до 2050 г.

Целите на Fortescue за емисиите до 2030 г. се прилагат само за емисиите от обхват 1 и 2, т.е. за емисиите, свързани с директното използване на енергия. Както при целите на BHP и Rio, те не включват емисии от обхват 3, които включват тези емисии, отделяни от клиенти по време на процеса на производство на стомана.

Fortescue посочва, че ще занули своите емисии от обхват 3 до 2040 г.

Андрю Форест се фокусира върху бизнес възможностите в областта на чистата енергия, като през 2020 г. създава Fortescue Future Industries с обещание да произвежда 15 милиона тона зелен водород до 2030 г. Но досега компанията е инвестирала твърде малко в изграждането на възобновяемите мощности, необходими за производството на водород.

Проектът „Пилбара“ на Fortescue ще „спести по около 4 долара на тон оперативни разходи“ и ще „добави поне 50 цента към стойността на акциите чрез просто изкореняване на изкопаемите горива“, изтъква Форест пред журналисти в Ню Йорк.

Постигането на целта за въглероден неутралитет при операциите на Fortescue до 2030 г. би било „сериозно предизвикателство“, коментира от своя страна Тим Бъкли, енергиен анализатор в Climate Energy Finance. „Може ли това да бъде постигнато до 2030 г.? Ако е така, то ще бъде първото в света“, добавя той.

Вятърните и соларни мощности плюс съхранението на енергия биха могли да осигурят 80% от енергийните нужди на Fortescue, изтъква Бъкли. Достигането на последните 20% би било трудно без газ или дизел, тъй като „никога не е било правено никъде по света“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:03 | 20.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още