IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западните Балкани се приближават с нова стъпка към ЕС със споразумения за свободно движение

Присъединяването на региона към ЕС е приоритет за Германия, заяви външният министър на страната Аналена Бербок

16:08 | 21.10.22 г.
Германският външен министър Аналена Бербок е домакин на срещата на външните министри на страните от Западните Балкани в Берлин. Снимка: EPA/БГНЕС
Германският външен министър Аналена Бербок е домакин на срещата на външните министри на страните от Западните Балкани в Берлин. Снимка: EPA/БГНЕС

Външните министри на страните от Западните Балкани трябва да се договорят днес между шестте държави да се пътува без необходимост от виза и за взаимно признаване на университетски дипломи и професионални квалификации, което е още една стъпка към членство в ЕС, предава Ройтерс.

„Трите споразумения разчистват пътя за създаването на общ регионален пазар на Западните Балкани“, заяви германският външен министър Аналена Бербок.

„Създавайки този пазар, вие правите важна крачка към процеса по присъединяване към ЕС“, допълни Бербок преди срещата на представителите на Западните Балкани и на ЕС в Берлин.

Тя допълни, че споразуменията ще бъдат подписани официално на срещата на върха на Западните Балкани в Берлин през ноември.

Миналата седмица Европейската комисия препоръча Босна и Херцеговина да получи статут на кандидат за присъединяване към ЕС, при условие че засили демокрацията и предприеме други стъпки.

Търпението на някои страни от Западните Балкани в чакалнята на ЕС се изчерпва, а критици на бавния процес по разширяване на блока твърдят, че това оставя пространство за Русия и Китай да разширяват влиянието си в региона.

Комисията съобщи, че Турция и още пет други страни от Западните Балкани – Албания, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия, които имат статут на кандидатки, трябва да постигнат по-голям напредък в ключови реформи, включително върховенството на закона и борбата срещу корупцията и свободата на медиите.

Бербок заяви, че приоритет на германското правителство е да помогне за присъединяването на страните от Западните Балкани в ЕС, за да гарантира стабилността и икономическия напредък на региона.

„Призовавам всички ви да ускорите реформите в интерес на вашите граждани“, каза тя пред външните министри на страните от Западните Балкани, които се събраха в Берлин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 21.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още