IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

General Electric понижи прогнозата си за печалбата заради слабия енергиен бизнес

Спадът в приходите в звеното за възобновяема енергия компенсира ръстовете при бизнеса с авиокосмически технологии и този за медицинско оборудване

18:49 | 25.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американската група General Electric Co. отчете спад на печалбата през третото тримесечие и очерта планове за намаляване на разходите в своя бизнес с възобновяема енергия, където проблемите унищожават положителните ефекти по отношение на резултатите на подразделението за аерокосмически технологии, съобщава Ройтерс.

GE заяви че се придържа към своя план да се раздели на три компании, започвайки с отделяне на бизнеса си за производство на медицинска техника, въпреки че загубите в енергийното звено натежаха на общите резултати и накараха групата да намали целите си за целогодишната печалба.

GE понижи прогнозата си за коригирана печалба за 2022 г. до диапазон между 2,40 и 2,80 долара на акция, от 2,80 до 3,50 долара на акция преди това. През юли компанията предупреди, че очаква резултатите да бъдат в долния край на прогнозирания диапазон.

Конгломератът запази прогнозата си за ръст на годишните приходи, но предупреди, че свободният му паричен поток, внимателно наблюдаван показател за това колко пари генерира бизнесът му, ще бъде в долния край на предишната му прогноза - вече намален от началото на годината.

GE заяви, че стартира програма за корпоративно преструктуриране, за да осигури годишни спестявания в размер на 450 млн. долара, както и програма за преструктуриране на енергийния си бизнес Vernova, най-вече за операциите си с възобновяема енергия, за спестяване на още 500 млн. долара годишно.

Заводът Vernova произвежда турбини за електроцентрали, както и вятърни турбини. Очаква този бизнес да отчете загуба от около 2 млрд. долара за 2022 г., свързана с инфлацията и по-слабото търсене.

Според GE всичко това ще доведе до разходи за преструктуриране на обща стойност около 1,3 млрд. долара. Компанията не посочва колко работни места ще бъдат засегнати от това.

Изпълнителният директор Лари Кълп рационализира конгломерата, свивайки персонала в централата ѝ, като същевременно се стреми да засили ефективността на операциите. Миналата седмица компанията заяви, че иска да продаде своята академия за обучение по мениджмънт.

Акциите на GE поскъпват с около 1,5%  малко преди старта на редовната търговия на „Уолстрийт“ във вторник.

Приходите за третото тримесечие нарастват с 24% по отношение на авиокосмическия бизнес, който произвежда и обслужва реактивни двигатели, и с 6 на сто при бизнеса с медицинско оборудване. Приходите спадат с 15% на годишна база в звеното за възобновяема енергия и с 12% при останалите енергийни операции на GE.

Компанията посочва, че е успяла да повиши цените в своя аерокосмически отдел по-бързо спрямо ръста на разходите и нарече цените в своя сегмент за медицински технологии положителни. Ценообразуването също се подобрява в отдела за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), но не толкова бързо, че да компенсира частично по-малкия обем и другите предизвикателства.

GE очаква свободният ѝ паричен поток за 2022 г. да бъде около 4,5 млрд. долара. След второто тримесечие групата намали прогнозите за свободния паричен поток с около 1 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 25.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още