IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отбранителният бизнес на Boeing е натрупал загуби за 2,8 млрд. долара

Самолетопроизводителят запази прогнозата за паричните си потоци тази година

21:40 | 26.10.22 г.
Boeing ще назначи още 10 хил. служители, за да увеличи производството. Снимка: Bloomberg LP
Boeing ще назначи още 10 хил. служители, за да увеличи производството. Снимка: Bloomberg LP

Изпитващият затруднения бизнес в областта на отбраната на Boeing е натрупал загуби за 2,8 млрд. долара, но американският самолетопроизводител запази прогнозите за паричните си потоци тази година въпреки проблемите с увеличаването на производството на пътнически самолети заради недостиг на работна ръка и доставки, предава Ройтерс.

По-големите от очакванията разходи в подразделението за отбрана, космонавтика и сигурност на Boeing са ограничили възстановяването на компанията в усилията ѝ да излезе от няколко последователни кризи, възползвайки се от растящото търсене на пътувания по въздух.

Самолетопроизводителят съобщи, че е натрупал загуби по програмата си за Air Force One и за танкери-самолети за презареждане с гориво във въздуха наред с други бизнеси.

„Нашите приходи и печалба бяха значително повлияни от загубите по развойните програми с фиксирана цена в отбранителния ни бизнес, породени от по-високите от очакванията разходи за производство и доставка“, коментира главният изпълнителен директор на Boeing Дейв Калхун в съобщение до служителите.

Книжата на компанията поевтиняха с 0,5% до 145,92 долара в предборсовата търговия малко преди началото на сесията.

Натискът от растящите разходи в последните няколко месеца засегна договорите с фиксирана цена на американките аерокосмически и отбранителни компании, а представителна за индустрията организация поиска от Конгреса на САЩ да приеме мерки за смекчаване на инфлационния натиск.

Boeing назначи Стив Паркър, за да помогне за стабилизирането на трупащите загуби програми в отбранителното подразделение, съобщи Ройтерс във вторник.

При пътническите самолети компанията е доставила 86 самолета MAX през третото тримесечие, или малко под 30 на месец. Тя трябва да доставя приблизително 44 самолета месечно през четвъртото тримесечие, за да изпълни целта за доставки на 737 MAX до „долния диапазон на 400“ тази година.

Компанията съобщи, че макар търсенето на пътнически самолети да остава силно, ограниченията за веригите за доставка продължават да са предизвикателство за индустрията.

General Electric съобщи във вторник, че авиационната индустрия продължава да се бори с недостиг на работна ръка, части и суровини, въпреки че някои ограничения показват първи признаци на смекчаване.

За да повиши производството, Boeing съобщи, че ще назначи още 10 хил. служители тази година и ще инвестира в обучение и развитие, за да подобри производителността си.

Коригираната загуба на акция през третото тримесечие е нараснала до 6,18 долара спрямо 0,60 долара година по-рано. Приходите за тримесечието са се увеличили с 4% до 15,96 млрд. долара.

Търсенето в бизнеса с глобални услуги, който осигурява резервни части и услуги като конверсия на самолети, е светлият лъч през тримесечието до септември, като приходите му са нараснали с 5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 26.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още