IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северна Корея е изстреляла четири балистични ракети в събота сутринта

Пхенян изстреля серия от ракети тази седмица, засилвайки спекулациите, че може да се готви за възобновяване на ядрени опити

11:45 | 05.11.22 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Северна Корея е изстреляла четири балистични ракети с малък обсег в западното море в събота сутринта, заяви южнокорейската армия, добавяйки, че ракетите са прелетели около 130 км на височина около 20 км, предава Ройтерс.

Северна Корея изстреля серия от ракети тази седмица, включително възможно неуспешна междуконтинентална балистична ракета (ICBM), предизвиквайки осъждане от страна на Вашингтон, Сеул и Токио и засилвайки спекулациите, че може да се готви за възобновяване на ядрени опити за първи път от 2017 г.

Изстрелването в събота се случва, докато САЩ и Южна Корея приключват шестдневното си учение Vigilant Storm, започнало на 31 октомври.

Съвместното военно учение включваше около 240 военни самолета и два американски стратегически бомбардировача B-1B, посочва Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея (JCS).

Това е първият път, в който B-1B е използван в учения на САЩ и Южна Корея от 2017 г. насам, което показва „съвместните отбранителни способности и решимостта на Република Корея и САЩ да отговорят решително на всякакви провокации от Северна Корея и волята на САЩ да изпълнят силен ангажимент за разширено възпиране“, се казва в изявление на JCS.

В петък Пхенян поиска САЩ и Южна Корея да справят „провокативните“ си въздушни учения. Южна Корея заяви, че е изпратила военни самолети в отговор на 180 севернокорейски военни полета в близост до общата им граница в петък.

В сряда Северна Корея изстреля рекордните за 23 ракети, като една от тях падна край бреговете на Южна Корея за пръв път.

През последните години Съветът за сигурност на ООН е разединен по отношение на това как да реагира на Северна Корея и през май Китай и Русия наложиха вето върху искане на САЩ да се наложат още санкции на ООН в отговор на изстрелванията на ракети от Северна Корея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 05.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още