IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията е сред най-големите заплахи за правенето на бизнес за страните от Г20

Действията на централните банки може да вкарат икономиката в рецесия

18:47 | 07.11.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Растящата инфлация, разгръщащата се дългова криза и проблемите с разходите за живот представляват най-големите заплахи за правенето на бизнес за страните от Г-20 през следващите две години. Това показват резултатите от проучване, проведено от Центъра за нова икономика и общество към Световния икономически форум, предава Ройтерс.

Инфлацията се повиши до нива, невиждани от четири десетилетия, което накара една трета от страните от Г-20 да определят покачващите се цени като своя основна грижа, вижда се от резултатите.

Въпреки че централните банки в световен мащаб поеха по пътя на агресивното затягане на паричната политика, техните усилия за укротяване на инфлацията крият риск глобалната икономика да бъде насочена към рецесия.

Резултатите от проучването се публикуват точно преди конференцията COP27 в Египет и срещата на върха на Г-20 в Индонезия по-късно този месец. Те показват още, че опасенията за околната среда остават на заден план за първи път от години, тъй като светът се занимава с по-неотложни социално-икономически проблеми.

Въпреки увеличените случаи на нарушаване на данните и технологични заплахи за сигурността, кибератаките също са сред най-рядко цитираните рискове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:47 | 07.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още