IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анкета: Северна Ирландия би гласувала против обединение с Ейре, ако има референдум

Жителите в Северна Ирландия с католически произход, подкрепят съединението, докато мнозинството от протестантите предпочитат да останат във Великобритания

16:00 | 03.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Северна Ирландия би гласувала против обединяване с Република Ирландия, известна още като Ейре, ако се стигне до такъв вот, става ясно от проучване на общественото мнение на Ipsos, цитирано от The Irish Times.

Половината от хората, анкетирани в Северна Ирландия, посочват, че биха гласували за оставане в Обединеното кралство, ако се проведе референдум, докато 27% споделят, че биха гласували за обединение с Република Ирландия. 18% от респондентите изтъкват, че нямат мнение по въпроса, съобщава Bloomberg.

В същото проучване, но проведено сред жителите на Република Ирландия, 66% от респондентите се застъпват за обединение със съседите на острова, докато 16 на сто искат Северна Ирландия да си остане в пределите на Обединеното кралство. 13 на сто от анкетираните нямат категорично мнение по темата.

Великобритания запазва контрола върху шестте провинции на Северна Ирландия, откакто южната част на острова печели независимост преди век, но определя условия, при които обединението може да се осъществи в рамките на Белфасткото споразумение от 1998 г.

Единствено британското правителство може да разреши провеждането на референдум в Северна Ирландия, ако налице има ясно сигнали, че избирателите ще предпочетат обединение с Република Ирландия. След това е необходимо провеждането на втори референдум в Република Ирландия.

В Северна Ирландия жителите с католически произход, които традиционно се възприемат като по-големи националисти, подкрепят силно съединението, въпреки че 21% от анкетираните казват, че са против обединение, а 22% не могат да решат. Най-силната опозиция срещу съединението е сред жителите  с протестантски произход (78%), според Irish Times.

Повече от три четвърти от гласоподавателите (76%) в републиката подкрепят провеждането на референдум, като мнозинството от респондентите бих искали той да се проведе в рамките на пет години. Над 55% от анкетираните в Северна Ирландия предпочитат вотът да се осъществи в рамките на 10 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 03.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още