IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Много компании в Германия коригират търговските си връзки, за да избегнат нов недостиг

Всяка трета фирма иска да се фокусира върху търговията със страни от Западна Европа през следващите пет години с цел по-устойчиви вериги на доставки

15:49 | 06.12.22 г. 2
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Много средни по големина компании в Германия отново започват да трупат запаси, за да се предпазят от евентуалния им недостиг. На фона на продължаващата война в Украйна и проблемите във веригите на доставки компаниите търсят сигурни убежища от нови предизвикателства, сочи проучване на DZ Bank, засягащо 1000 собственици и управители на средни фирми в Германия.

Според анкетата всяка трета компания в най-голямата икономика в Европа иска да се фокусира върху търговията със страни от Западна Европа през следващите пет години, за да направи по-устойчиви своите вериги на доставки. Около една пета от респондентите разчитат на държави от Източна и Централна Европа, като Полша, Чехия и Словакия.

Войната в Украйна засегна много вериги на доставки, оскъпи значително материали като стоманата и причини затруднения при производството на кабели за автомобилната индустрия. Недостигът на полупроводници, задръстванията по пристанищата и повишените логистични такси също оказват негативно влияние върху германската икономика.

С оглед на войната в Украйна съществува дебат за това как компаниите в страната могат да се справят с конкуренцията, идваща от Китай. Министърът на икономиката Роберт Хабек предупреди за негативното въздействие от зависимостта на страната от Азия и призова компаниите да се позиционират по-добре в региона.

По-силни връзки със САЩ

И докато САЩ стават все по-важни за германските малки и средни предприятия (МСП), където 15% от управителите и собствениците споделят, че се насочват към по-тесни връзки с американските фирми, проучването показва, че компаниите са разделени относно правенето на бизнес с Китай. Според DZ Bank повече от една трета от средните компании са зависими от азиатската страна при доставките, като за момента китайският пазар остава основен източник на приходи.

Общо 16 процента от по-големите компании с годишни приходи от продажби от 50 млн. евро или повече се стремят да се изтеглят от Китай. Сред по-малките, с приходи от продажби до 5 млн. евро, почти всеки пети респондент предполага, че Китай ще подкрепи веригите на доставки.

Независимо от размера на компанията, много средни фирми искат да прекратят бизнес отношенията си с Украйна (22 процента) и с Русия (17 процента). Но също така се посочва, че Великобритания играе по-малка роля във веригите на доставки на 15 на сто от анкетираните компании поради Brexit.

Според проучването две трети от компаниите искат да разчитат на по-широка мрежа от доставчици, за да се защитят от недостиг на материали. Повече от половината се стремят и към разширяване на складовите площи, докато 38 процента обмислят да коригират производството си, за да намалят своята зависимост от определени доставчици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 06.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: Импeраторът а ойро? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Импeраторът
преди 1 година
Нищо ново под слънцето. Да го кажа ли на латински? Nihil novi sub sole! Аз първи казах, че Газпром умря, безславна жертва; че РФ се разпада и ще бъде оглозган от съседите си; че Путин го кача въжето. Който иска да спечели пари от разпадаща се РФ и да инвестира в компаниите, които ще добиват ресурсите на тази територия може да се запише на курса ми. За повече инфо - фейсбук. За рубладжии 20% намаление и не се приемат рубли - само хамериоански гущери и български лъвове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още