IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как безсилието на опозицията в Турция да се обедини улеснява победата на Ердоган?

Все още няма яснота дали опозицията има общ кандидат, но се очаква такъв, посочи Тайфур Хюсеин

16:45 | 19.12.22 г.

Видни специалисти очакват победа за Реджеп Тайип Ердоган на предстоящите избори за държавен глава в Турция. Такива са нагласите и на чуждите посланици в Анкара. Това се дължи най-вече на безсилието на опозиционните партии да се обединят, коментира журналистът Тайфур Хюсеин в предаването „Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

„Ердоган не може да си позволи да изгуби изборите и ще използва всичко по силите си, за да ги спечели и няма да се спре пред нищо”, коментира Хюсеин. Спечелвайки изборите, това авторитарно управление би се институцианилизирало, добави той.

Хюсеин посочи, че Ердоган е прагматик - използва онова, което му е угодно и много лесно може да се обърне на 180 градуса както във вътрешнополитически, така и във външнополитически план. При него всичко е въпрос на моментна преценка и онова, което е било валидно преди 5 години, днес може да не е валидно. Ердоган има твърд електорат, а от друга страна успява да привлича по всякакъв начин отделни среди към своите политики, обясни гостът.

Събеседникът окачестви като политическо решение присъдата на кмета на Истанбул Екрем Имамоглу, който е и популярен опонент на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Именно Екрем Имамоглу може да засенчи осанката на Ердоган и той е един от няколкото възможни кандидати на опозицията за поста държавен глава. „Все още няма яснота дали опозицията има общ кандидат, но се очаква такава кандидатура”, посочи гостът.

По думите на Хюсеин всички възможни кандидатури на опозиционните партии имат своите плюсове и минуси.

Според председателя на Висшата избирателна комисия на Турция, ако Имамоглу се кандидатира и бъде избран впоследствие, няма да има правомощията да изпълнява президентстките функции заради наложената присъда. Това означава, че политическото бъдеще на Имамоглу е заложена на карта.

„Ако не се кандидатира за президент, кметът на Истанбул вероятно ще бъде оправдан от Апелативния съд, където присъдата ще се обжалва”, прогнозира събеседникът.

Какъв бе международният отзвук от присъдата на кмета на Истанбул и кои са политическите предизвикателства пред Реджеп Ердоган?

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 19.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още