IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почина папата, който шокира католиците

Бенедикт ХVІ беше първият папа от шест столетия, който се оттегли от поста

18:10 | 31.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

На 95-годишна възраст почина папа Бенедикт XVI, който шокира всички католици, оттегляйки се от поста си през 2013 година. Това беше първото излизане в пенсия за глава на Римокатолическата църква за повече от 6 столетия, припомня Bloomberg. Преди него за последно от папския престол се оттегли папа Григорий ХІІ през 1415 година.

Бенедикт ХVІ е починал тази сутрин (31 декември) в своята резиденция във Ватикана, съобщават от пресслужбата на Ватикана. Той се оттегли от поста си, коментирайки, че скоро няма да има сили в "ума и тялото си", за да продължава да изпълнява своите отговорности. Негов наследник е папа Франциск, който днес е на 86 години.

В годините на Бенедикт ХVІ Римокатолическата църква беше разтърсвана от скандали и обвинявана, че не прави нищо за санкциониране на педофили в редиците на църквата, както и че крие доказателства за такива престъпления.

Йозеф Ратцингер, каквото беше светското име на Бенедикт, зае папския престол през 2005 година след смъртта на Йоан Павел ІІ - харизматичен и уважаван папа, който малко след смъртта си беше канонизиран за светец. За германския кардинал се оказа трудно да се вмести в рамките на своя предшественик. Обвиненията към църквата направиха нещата още по-трудни за него.

След оттеглянето на Бенедикт ХVІ много анализатори признаха, че той е наследил тежки проблеми, които са трудни за решаване, особено от "срамежлив интелектуалец".

В биографията на Ратцингер има и членство в младежката организация на нацистите, което обаче е задължително по това време. Според изследователи той не е присъствал на нито едно събрание на "Хитлеровата младеж", мобилизиран е на 16 години и малко по-късно дезертира от германската армия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:10 | 31.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още