IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ким Чен-ун е разпоредил увеличаване на ядрения арсенал на Северна Корея

През миналата година Северна Корея е изстреляла повече от 70 балистични ракети

09:47 | 01.01.23 г. 1
Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун. Снимка: EPA/KCNA
Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун. Снимка: EPA/KCNA

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е разпоредил разработването на нови междуконтинентални балистични ракети и увеличаването на ядрения арсенал на страната, за да може да се противопостави на заплахите от страна на САЩ, предава Ройтерс, като се позовава на севернокорейските държавни медии.

По време на заседание на управляващата Корейска работническа партия Ким е изтъкнал необходимостта от осигуряване на "огромна военна мощ" за защита на суверенитета и сигурността на Северна Корея, пише БТА.

Заседанието се проведе в момент, в който напрежението между Пхенян и Сеул нараства след серия от изстрелвания на севернокорейски междуконтинентални балистични ракети. 

Ким обвинява Вашингтон и Сеул, че се опитват да "изолират и задушат" Пхенян с помощта на постоянно разположените в Южна Корея американски ядрени ударни средства. Според него това е "безпрецедентно в човешката история".

Той обещава, че в съответствие с плана за укрепване на ядрените сили на Северна Корея ще бъде разработена нова междуконтинентална балистична ракета, чиято основна мисия ще е нанасянето на "бърз ядрен контраудар", съобщи официалната информационна агенция КЦТА.

Планът предвижда и изстрелването и първия севернокорейски военен спътник "във възможно най-скоро време".

Освен това Ким посочва, че е в момента се изпробва нова реактивна система за залпов огън, която работи със 600-милиметрови снаряди. Тя може да се използва и за изстрелване на тактическо ядрено оръжие, като в обхвата ѝ попада и територията на Южна Корея. Той похвали оръжейната промишленост на страната си за това, че вече е осигурила 30 от тези системи. 

Ким е извършил и мащабна реорганизация на ръководството си, включително сред военните началници, пише Bloomberg.

Ри Йон Гил е назначен за заместник-председател на централната военна комисия на Работническата партия, като заменя Пак Чен Чон, съобщава държавната Корейска централна новинарска агенция в неделя.

Кан Сун Нам поема поста министър на отбраната, като заменя Ри, който досега заемаше поста. Пак Су Ил е назначен за началник на Генералния щаб на Корейската народна армия.

През миналата година Северна Корея е изстреляла повече от 70 балистични ракети. В последния ден на годината са изстреляни 3 балистични ракети с малък обсег, а няколко часа след настъпването на 2023 г. е изстреляна още една като демонстрация на сила, която може да даде тон за по-нататъшно нарастване на напрежението в региона.

2022 г. беше една от най-трудните за управлението на Ким, отбелязва Bloomberg. Страната призна за огнище на COVID, но същевременно отказа международна помощ за ваксини. Лошото време изостри хроничния недостиг на храна, а решението му да затвори границите в началото на пандемията прекъсна и малкото законна търговия на страната. Това предизвика най-лошия спад на икономиката от десетилетия.

В последно време Ким демонстрира признаци на разхлабване на граничните ограничения, за да позволи повече търговия с дългогодишните си партньори Китай и Русия.

САЩ, Южна Корея и Япония обещаха строго, координирано наказание, ако Ким изпробва ядрено оръжие. Годините на санкции и изолация обаче така и не го накараха да промени курса на политиката си. Сега почти няма шанс Русия или Китай, които имат право на вето в Съвета за сигурност на ООН, да подкрепят нови мерки срещу Северна Корея, както направиха през 2017 г.

Ким пренебрегна опитите на САЩ да се върнат към преговорите за ядрено разоръжаване и доведе дъщеря си на изстрелването на балистична ракета, способна да носи ядрени бойни глави, през ноември. С това той дава сигнал, че следващото поколение е готово да продължи династичното управление на страната, както и да използва ядрени оръжия, за да оцелее.

Северна Корея може да демонстрира мощта си през следващите седмици. Специализираната служба NK News казва, че сателитни изображения от декември показват, че хиляди севернокорейски войници са започнали обучение за военен парад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:49 | 01.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
Не се научиха да не пушат га са караул тия ватенки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още