IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония увеличава финансовите стимули за семейства, за да се преместят от Токио

Домакинство с две деца може да получи над 23 хил. долара, ако напусне столичния район

20:45 | 03.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Япония планира да увеличи финансовата подкрепа за домакинства, които се преместят извън столицата, за да се справи с обезлюдяването в други райони на страната, твърдят местни медии, цитирани от Bloomberg.

Отговарящите на условията семейства от столичния район на Токио ще могат да получат 1 млн. йени (7700 долара) на дете, считано от фискалната 2023 г., ако се преместят в необлагодетелстван местен район – над три пъти повече от вече наличния стимул в размер на 300 хил. йени, съобщават местните медии.

Финансовите стимули подчертават предизвикателствата, пред които е изправена Япония с ниската си раждаемост и дългата продължителност на живота. Селските райони се обезлюдяват бързо, тъй като младите хора се преместват в градовете в търсене на работа.

Увеличената подкрепа за деца идва в допълнение към вече фиксираните 1 млн. йени, които семействата могат да получат при преместване. Така съгласно новото предложение домакинство с две деца може да получи 3 млн. йени (над 23 хил. долара), ако напусне района на Токио.

Японското правителство започна инициативата за привличане на хора в регионите през 2019 г., позволявайки на домакинствата, които са живели в централната столична зона на Токио от пет години, да кандидатстват за подкрепа, ако се преместят.

Семействата могат да продължат да работят дистанционно на текущата си работа, да работят в местни малки или средни компании или да започнат бизнес в района, което би им позволило да кандидатстват за още по-голяма финансова подкрепа.

През 2021 г. в схемата са участвали 1184 домакинства, в сравнение със 71 през първата си година, по данни на японския вестник Nikkei.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 03.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още