IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран осъди фотографка на протестите да мете парковете два месеца 

Присъдата на Ялда Моайери включва и шестгодишна условна присъда и двугодишна забрана за напускане на страната

12:00 | 07.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка на наказаната фотографка. Снимка: Yalda Moaiery/Document IRAN/Bloomberg News
Снимка на наказаната фотографка. Снимка: Yalda Moaiery/Document IRAN/Bloomberg News

Съд в Техеран произнася доста странна присъда срещу реномирана иранска фотографка. В прессъобщение, публикувано в медиите, съдебният орган съобщава, че Ялда Моайери е осъдена на два месеца метене на паркове заради участието си в критични за системата протести и произтичащата от това заплаха за националната сигурност. Като наказание тя трябва да напише и доклад от 100 страници за изследване на ирански духовник, съобщиха от съдебната система, цитирани от вестник Shargh. 

Самата фотографка потвърди решението на съда в Instagram и публикува видеоклип, на който е облечена в оранжева униформа на новата си работа. „Тъй като не ми е позволено да отразявам реалностите в моята страна като фотограф, съм много щастлива да свърша тази почтена работа заради това", обяснява 41-годишната иранчанка в Instagram.

Носителката на множество награди Моайери бе арестувана през септември, докато снима протести. В края на декември тя бе освободена под гаранция. Присъдата включва и шестгодишна условна присъда и двугодишна забрана за напускане на страната. За същия период от време ѝ е забранено да използва мобилния си телефон и социалните мрежи. Освен това ѝ е забранено да живее в Техеран и предградията на столицата в продължение на две години, споделя фотографката на свободна практика в Instagram. Според съдебния орган тя може да обжалва присъдата.

Моайери вече имаше проблеми със съдебната система през 2019 г. заради снимките си по време на политическите вълнения по това време. След протестите възможностите за отразяване на събитията в Иран бяха силно ограничени. Това се усложнява от прекъсванията и блокирането на интернет. 

По данни на Комитета за защита на журналистите (CPJ) в Ню Йорк по време на последните протести вече са били арестувани повече от 80 представители на медиите. Арестите бяха остро осъдени в социалните медии. Имаше и подигравателни публикации в тази връзка: Беше казано например, че заради всички хвърлени в затвора журналисти известният затвор „Евин" в Техеран вече разполага с достатъчно персонал, за да създаде собствена информационна агенция.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 07.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още