IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антон Панайотов: Разрушеното търсене ще доведе до дефлация в Европа

Продължаващата война в Украйна и усещането за настъпващ край на глобализацията ще упражняват допълнителна геополитическа тежест

14:30 | 17.01.23 г.

Слабото доверие в пазарите, ниската безработица и други сигнали говорят за приземяване на икономиката и възможна дефлация в Европа в края на годината. Това каза Антон Панайотов, основател на Alaric Securities, в ефира на предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Според последни анализи инфлацията ще бъде изключително занижена и е доста вероятно да се стигне до дефлация в края на 2023 г. Инфлацията и тектоничната промяна в политиката на централните банки за лихвените проценти ще са основните фактори на пазарите през 2023 г. „Виждаме лихвените проценти да започнат да намаляват в САЩ към края на 2023 г. - пикът вече беше постигнат. Това ще доведе след себе си до спадане на цените на недвижимите имоти с 15-20%... Търсенето е разрушено и много трудно ще се възстанови“, коментира събеседникът.

"Ефектите от печатането на пари няма да са толкова големи, тъй като Европейската централна банка е действала изключително консервативно в този аспект през последните години", смята Панайотов. Федералният резерв на САЩ, от своя страна, е действал изключително агресивно и неправилно с наливането на ликвидност и вдигането на лихвите, като банката е излязла от ролята си да реагира и е опитала да стане проактивна, отбеляза експертът.

„Размерът на наличната ликвидност е спаднал, което с покачването на лихвите ще доведе до много бърза промяна на инфлационните процеси. Тепърва ще има и успокояване на пазара на труда, тъй като компаниите вече ще се откажат от опитите да запазят екипите си на фона на завишените разходи“, смята Панайотов.

Продължаващата война в Украйна и усещането за настъпващ край на глобализацията ще упражняват допълнителна геополитическа тежест, смята гостът. „Всички сме по-богати заради глобализацията, включително и България, която трябва да продължи процеса по влизане в еврозоната и Шенген“, коментира още Панайотов. Настоящите процеси на капиталов протекционизъм, ограничаване на достъпа до технологии и регионизиране ще доведат до потенциално намаляване на глобалния брутен вътрешен продукт, смята той.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Още от разговора вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:19 | 17.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още