IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната срещу Украйна променя пост-съветската идентичност на руснаците

Свидетели сме на окончателния преход от съветското „ние” към руското „ние и те”

12:22 | 29.01.23 г. 10
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Докато мъртвите и ранените бяха изваждани от руините на жилищна сграда в град Днипро след попадение от руска ракета, поддръжниците на инвазията на руския президент Владимир Путин в Русия твърдяха, че смъртоносната атака се е случила, защото оръжието е било прихванато от украинската противовъздушна отбрана.

Само няколко месеца по-рано много от същите хора казваха, че руската армия не атакува гражданска инфраструктура. Но границите на допустимото според техните собствени умове оттогава се разшириха бързо, а с тях и ходът на войната в Украйна, пише за Financial Times Александър Баунов, бивш руски дипломат, старши сътрудник във фондацията за международен мир "Карнеги".

Инцидентът в Днипро се случи на 14 януари, ден, който парадоксално обединява руснаците, украинците и други народи от бившия Съветски съюз: така наречената „стара Нова година“, чието празнуване започва през 1918 г., след като болшевишка Русия преминава от Юлианския към Григорианския календар.

Всеки, който е израснал в СССР, е участвал в представленията пред „новогодишната елха“, които се провеждаха от края на декември до старата Нова година. В тях децата се събираха, за да участват в ритуал, в който силите на злото, опитващи се да изгасят светлините на дървото, биват победени, разказва Баунов.

Сега Русия буквално иска да изгаси светлините в Украйна. От самото начало нейната армия се бие брутално, но сега започна да се прицелва в отоплителни системи и електроцентрали от съветската епоха. Руската пропаганда изразява възторг от идеята украинците да останат без ток, вода и отопление през зимата, след като руската армия бомбардира инфраструктурата им.

Днес, докато Путин се стреми да възстанови руското величие, идеите, оцелели от съветската епоха, биват изоставяни. Те включват идеята за приятелство между руския и украинския народ, всеки от който обитаваше собствена едноименна съветска република (това е една от причините Путин сега да критикува съветския проект).

Регионът на Запорожието, който в СССР се смяташе за украински, сега, след незаконен референдум миналата есен, е обявен за просто още една руска „област“ – част от триединна велика Русия, включваща руснаци, украинци и беларуси.

Трудно е да се открие консенсус сред тези, които споделят това мнение, за това къде минават границите на тази обща земя. Разбира се, руският език играе роля. Друг фактор са победите във „Великата отечествена война“, както е известна Втората световна война, с мотива, че територия, освободена от германските нацисти, не може да бъде враждебна към Русия.

Има и трети фактор: наследството от съветската индустриализация - язовири, електроцентрали, метро системи, железопътни линии, фабрики и така нататък. Когато руските сили унищожават инфраструктура от съветската ера в Украйна, те предават следното послание: искате да живеете без нас, тогава го направете без всичко, което ние, руснаците, построихме за вас. Поради същата причина, между другото, Казахстан, един от центровете на индустриализацията в СССР, също се чувства все по-уязвим днес.

Има паралел между това отношение към Украйна и начина, по който Путин гледа на руския бизнес. За Кремъл, а вероятно и за много обикновени руснаци, всичко което е построено от съветската държава и впоследствие приватизирано, модернизирано и пригодено за пазарната икономика след разпадането на СССР, всъщност е „наше“. С други думи, принадлежи на държавата, от чието име Путин и неговите сподвижници твърдят, че говорят.

Днес индустриалната структура на някогашните съветски републики все повече се възприема като руски подарък за по-слабо развитите части на СССР. Това е белег за допълнително скъсване със съветската идентичност, която се основаваше на разбирането, че фабриките, мостовете и пътищата из цялата територия са резултат от колективните усилия на всички народи на Съюза.

Много руснаци одобряват бомбардирането на украинската инфраструктура, защото смятат, че тя е подарък за неблагодарните украинци, който не служи в полза на Русия.

Кремъл и обикновените руснаци са склонни да забравят, че икономическото развитие на Украйна и други бивши съветски републики щеше да се случи така или иначе - със или без тях. В крайна сметка е невъзможно да си представим европейска страна като Украйна, с население от няколко десетки милиона, без електроцентрали, училища или фабрики.

Това, на което сме свидетели, е окончателният преход от съветското „ние” към руското „ние и те”. Войната на Путин срещу Украйна не само укрепва националната идентичност на украинците; тя също така решително променя пост-съветската идентичност на много руснаци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 29.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 17
khao
преди 1 година
До: мрънмрънкак да няма... Украйна ще спечели много от тая война. на първо място свобода! Обществото им ще се заздрави и след 15 ще ни задминат икономически... само гледай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 18
khao
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС и като гледам, ще я остави още по пропаднала и рязсипана, с повече бедно населени и по малко катп бройка... браво на путин, историята ще го запомно като човека турил хикс на тая скапана държава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 3
andy
преди 1 година
Ако иската да знаете какво се случва, гледайте/четете интервюта на бивши американски военни и украйнски политици. Аз така правя. Тук влизам само да видя прогнозата за времето за вчера. :-))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 25 rate down comment 21
Р?мператоръ
преди 1 година
До: мрънмрън - как Путин завари Русия? - Разсипана държава с изчезващо население, станала за посмешище във външната си политика, с нищожна икономика, разграбвана от запада. КОЕ от това ще се върне? Русия вече няма нужда от запада и повече няма да се подведе по лъжите му. Тази война започна именно заради това - защото западът разбра, че няма да може да разграби Русия тихомълком заради нейната слабост, защото тя вече е силна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 24 rate down comment 18
Р?мператоръ
преди 1 година
До: zelka007 - а може би критериите за хуманизъм ги покриват тия, дето си признаха, че са излъгали Русия с Минските споразумения, които си правеха оглушки докато (и когато) уkроподивaците избиват невинни цивилни (оня ден удариха действаща болница) и които им наливат оръжия, за да продължават да yбиват, вместо да се стреснат и да съдействат за постигане на мир? Да ти пиkaм на критериите....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 10
Р?мператоръ
преди 1 година
Какво: "в Русия твърдяха", бе - нейков - арестович го каза !!! Какво да ти чета измислиците по-натам?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 27
Solar Power
преди 1 година
Много минуси ! Явно има доста българи които НЕ обичат БЪЛГАРИЯ ! Жалко ! БОТЕВ и ЛЕВСКИ най-добре обясняват тази продажност ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 39 rate down comment 41
zelka007
преди 1 година
Още един материал , чудесна илюстрация и отговор на въпроса : защо блатните opkи , накратко рассияни , не принадлежат към Европейският континент , и не покриват никакви критерии за хуманизъм ... Бетонна ограда с кльон 7м , ров с вода , *** пътища и релси м/у нас ... Мега нефелно население ... !! Оня ден чета , шефката им на националното телевидение : - Трябва да освободим Германия , а с трофейните леопарди ще въоръжим Иран и Северна Корея ... :))) ... ултра промити и огладени мозъци ... !!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 15
мрънмрън
преди 1 година
В тая война, печеливши няма, единственият шанс на Русия бе, да приключи всичко за месец-два максимум. В момента Путин върна Русия, там където я беше заварил. Дори след края на войната, нищо няма да се оправи с десетилетия, защото никой няма да им даде нищо даром, санкциите няма да се вдигнат веднага. Армията им трябва да се построи наново, а това струва пари. Малките населени места, от които взеха хора за мобилизация, вероятно ще изчезнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 37
Импeраторът
преди 1 година
Руснаците се прецакаха. Ще да нужни поне 50 години руска диктатура и репресии, за да може да се "научват" украинците да обичат РФ. И това е само ако успеят да окупират цяла Украйна. Путин знае, ще най-добрия му ход е окупация на Донбас и търсене на мир, но докато не приключи окупацията на Донбас няма да има спирка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още