IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС съди Полша заради нарушаване на европейски директиви от Конституционния съд

Делото е част от по-широк спор между ЕС и евроскептичното правителство в Полша

21:23 | 15.02.23 г.
Снимка:  Cyril Marcilhacy/Bloomberg
Снимка: Cyril Marcilhacy/Bloomberg

Европейската комисия заведе дело срещу Полша в сряда пред Съда на ЕС заради нарушаване на директиви на съюза от Полския конституционен съд, съобщи Комисията в комюнике, цитирано от Ройтерс.

Делото е част от по-широк спор между ЕС и евроскептичното и националистическо правителство, което управлява Полша от 2015 г. насам, заради върховенството на закона. Той вече стана причина за замразяването на европейски средства за Варшава.

Ходът на Комисията в сряда беше породен от постановления на Полския конституционен съд от юли и октомври 2021 г., че разпоредби от Договорите за ЕС са несъвместими с полската конституция. Те ясно оспорват върховенството на правото на ЕС над националното право.

„С тези решения Конституционният съд е нарушил общите принципи на автономия, върховенство, ефективност, единно прилагане на правото на съюза и обвързващия ефект на постановленията на Съда на ЕС“, съобщи Комисията.

„Целта на Комисията е да гарантира, че правата на полските граждани са защитени и че те могат да се радват на ползите от ЕС по същия начин като всички граждани на съюза. Върховенството на правото на ЕС гарантира еднаквото му прилагане в съюза“, допълни тя.

Изпълнителният орган на ЕС, който отговаря всички 27 страни членки да прилагат законите в блока и да спазват договорите, съобщи още, че решенията на полския съд са нарушили директиви на ЕС, които гарантират правото на ефективна съдебна защита, като са им дали ненужно ограничителна интерпретация.

„По този начин те лишават хора, изправени пред полски съдилища, от пълните гаранции, очертани в тези директиви“, счита ЕК.

Конституционният съд има задължението да следи дали приетите от парламента и подписани от президента закони са съвместими с полската конституция.

Комисията съобщи, че след промени в съда, направени от управляващата националистическа и евроскептична партия „Право и справедливост“, той вече не отговаря на изискванията за независим и безпристрастен трибунал, установен със закон.

„Това се дължи на нередностите в процедурите по назначаване на трима съдии през декември 2015 г. и в избора на председател на съда през декември 2016 г.“, отбелязва Комисията.

Изпълнителният орган на ЕС е изпратил всичките си гледни точни за съда до полските власти през юли м. г., но Варшава е отхвърлила аргументите през септември.

„Затова Комисията реши днес да даде Полша пред Съда на ЕС“, заяви Комисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:32 | 15.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още