IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша отстъпва пред перспективата да остане без постпандемични фондове от ЕС

Управляващата партия е внесла в парламента проект на закон за отмяна на много от спорните промени в съдебната система

11:33 | 14.12.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Президентът на Полша Анджей Дуда е дал зелена светлина за промените. Снимка: архив Ройтерс
Президентът на Полша Анджей Дуда е дал зелена светлина за промените. Снимка: архив Ройтерс

Управляващата партия на Полша е внесла в парламента на страната законодателство за отмяна на много от спорните промени в съдебната система, заради които Европейският съюз (ЕС) блокира постпандемичната помощ за страната в размер на 35,4 млрд. евро.

Ходът е част от предварително споразумение, постигнато от правителството във вторник. Това трябва да отпуши плащанията в близко бъдеще, пише Bloomberg.

Президентът Анджей Дуда, който трябва да подпише закона след приемането му от парламента, вече е дал зелена светлина за промените.

Промените са значителна стъпка напред след дългия спор между Брюксел и Варшава за нарушенията на върховенството на закона и накърняването на независимостта на институциите.

Промените, предложени от управляващата партия „Право и справедливост“, ще включва промяна на механизма за дисциплинарно наказване на съдиите и поставяне под въпрос на статута им. Това e сред ключовите пречки в преговорите с ЕС, според документа, публикуван на сайта на парламента.

„Право и справедливост“ обаче се изправя пред предизвикателство да осигури необходимите гласове за подкрепа на законопроекта. Управляващата партия вероятно ще трябва да разчита на гласовете на опозицията за приемането на законодателството.

Европейската комисия е дала положителна предварителна оценка на законопроекта. Отблокирането на средствата за Полша обаче е твърдо обвързано с приемането и приложението му, според източник на медията от Комисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 14.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още