IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция спря спасителните операции в повечето засегнати от земетресението области

Американският държавен секретар Антъни Блинкен пристигна в Турция, а справянето с последиците от земетресението са основна тема в дневния му ред

19:01 | 19.02.23 г.
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Турция прекрати спасителните операции във всички с изключение на две провинции почти две седмици след голямото земетресение, при което загинаха десетки хиляди души, съобщи дирекцията за борба с природни бедствия на страната, цитирана от ВВС.

Ще продължи издирването на оцелели в Кахраманмараш и Хатай, уточни ръководителят на дирекцията.

В петък спасителите продължаваха да вадят оцелели от руините, но надеждата за намиране на още живи хора намаляват.

Американският държавен секретар Антъни Блинкен пристигна в Турция в неделя. Посещението му беше планирано преди природното бедствие. Той ще обсъди с турските си домакини как Вашингтон може да помогне още на Анкара да се справи с последиците от опустошителното земетресение.

На челно място в дневния ред ще бъдат и блокираните кандидатури на Швеция и Финландия за членство в НАТО, които за момента Турция отказва да одобри. В последните дни Анкара даде да се разбере, че може да подкрепи само Финландия.

Американският държавен секретар кацна във военно-въздушната база „Инджирлик“ в южната провинция Адана в неделя следобед, откъдето направи обиколка с хеликоптер на разтърсената от земетресението област с турския си колега Мевлют Чавушоглу, съобщава Ройтерс.

Блинкен ще проведе още двустранни разговори в Анкара в понеделник. Очаква се той да се срещне и с турския президент Реджеп Ердоган, съобщават запознати с планирането източници.

Първото посещение на Блинкен в Турция като държавен секретар се подготвя от известно време, но се случва две години след встъпването му в длъжност. Това е в рязък контраст с някои от предшествениците му, включително Хилари Клинтън и Рекс Тилърсън, които посетиха страната в първите три месеца от мандата им, отбелязва Ройтерс.

При земетресението с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер загинаха над 44 хил. души в Югоизточна Турция и Северна Сирия.

Очаква се броят на жертвите да нарасне, тъй като около 345 хил. апартамента в Турция са били разрушени, а много хора все още са в неизвестност. Нито Турция, нито Сирия съобщават колко хора все още са в неизвестност, отбелязва ВВС.

„В много от нашите провинции издирвателните и спасителните усилия завършиха“, заяви ръководителят на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации Юнус Сезер пред репортери в Анкара.

Той допълни, че издирвателните и спасителни операции продължават в около 40 сгради в двете провинции, но той очаква броят да намалее до неделя вечерта.

Спасители извадиха най-малко трима души от развалините в петък, над 11 дни след като са били затрупани при земетресението.

Медицинската благотворителна организация „Лекари без граница“ съобщи, че конвой от 14 нейни камиона е влязъл в Северозападна Сирия в неделя, за да помогне на спасителните операции след земетресението, предава Ройтерс.

Световната продоволствена програма настоява властите в този район на Сирия да спрат да блокират достъпа ѝ в усилията да помогне на стотици хиляди хора след земетресението.

В интервю за Ройтерс в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността в събота директорът на програмата Дейвид Бийзли заяви, че сирийското и турското правителство си сътрудничат много добре, но операциите са затруднени в Северозападна Сирия.

Миналата седмица агенцията призова за отварянето на повече гранични пунктове от Турция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 19.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още