IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ номинираха бившия шеф на Mastercard за президент на Световната банка

Американският президент похвали опита на Аджай Банга да гради публично-частни партньорства

17:40 | 23.02.23 г.
Аджай Банга. Снимка: Bloomberg
Аджай Банга. Снимка: Bloomberg

Американският президент Джо Байдън номинира в четвъртък бизнес мениджъра от индийско-американски произход Аджай Банга за президент на Световната банка, като похвали опита му да гради публично-частни партньорства, за да реши проблеми с финансовото приобщаване и климатичните промени, съобщава Ройтерс.

Световната банка каза в сряда, че очаква да избере нов президент до началото на май, за да замени Дейвид Малпас, който обяви оставката си миналата година. Номинацията на Банга от САЩ почти гарантира, че той ще поеме поста, който контролира финансиране за милиарди долари, докато институцията се захваща с множество реформи, за да отговори по-добре на климатичните промени и други неотложни предизвикателства пред развиващите се страни.

„Аджай има уникални умения, за да ръководи Световната банка в този критичен момент в историята“, каза Байдън в изявление. „Той е прекарал над три десетилетия в изграждането и управлението на успешни световни компании, които създават работни места и носят инвестиции в развиващите се страни, и в насочването на организации през периоди на фундаментална промяна“.

Байдън изтъкна и опита на Банга в мобилизирането на публично-частни ресурси за преодоляването на спешни предизвикателства, например климатичните промени, в редица организации.

В исторически план банката е била ръководена от американци – САЩ са най-големия ѝ акционер, а европейци са начело на Международния валутен фонд, но развиващите се и възникващите пазари искат този избор да се разшири.

Номинацията на Банга е първата публично обявена, но банката ще приема номинации от други страни членки до 29 март. Германия – друг голям акционер, тази седмица заяви, че позицията трябва да отиде при жена, тъй като банката никога не е била ръководена от жена в 77-годишната ѝ история.

Израснал в Индия, а сега американски гражданин, Банга в момента е вицепрезидент на американската частна инвестиционна компания General Atlantic. Той се пенсионира през декември 2021 г., след като 12 години бе начело на Mastercard, където определи цел да въведе 1 млрд. души и 50 млн. микро- и малки предприятия в цифровата икономика до 2025 г.

Освен това той е съпредседател на организацията „Партньорство за Централна Америка“, където работи в тясно сътрудничество с вицепрезидента на САЩ Камала Харис, за да мобилизира публични, частни и неправителствени ресурси за Северноцентрална Америка.

Финансовият министър Джанет Йелън заяви, че опитът на Банга в Mastercard и работата му да внедрява частен капитал в решения за климата ще му помогнат да постигне двойните цели на Световната банка за премахване на крайната бедност и разширяване на споделения просперитет.

Според нея Банга разбира, че тези цели са дълбоко преплетени с адресирането с изменението на климата, подготовката и предотвратяването на бъдещи пандемии и смекчаването на първопричините и последствията от конфликти и нестабилност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:41 | 23.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още