IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът на Световната банка Дейвид Малпас се оттегля през юни

Назначеният от Тръмп Малпас се оттегля в момент, когато институцията е подложена на натиск за увеличи усилията си в борбата с климатичните промени

23:01 | 15.02.23 г.
Президентът на Световната банка Дейвид Малпас. Снимка: Bloomberg LP
Президентът на Световната банка Дейвид Малпас. Снимка: Bloomberg LP

Президентът на Световната банка Дейвид Малпас ще се оттегли от поста си в края на юни след повече от четири години начело на многостранната банка за развитие, „за да поеме нови предизвикателства“, съобщиха Малпас и банката, цитирани от Ройтерс.

За момента не е ясно защо Малпас, който беше назначен от бившия президент Доналд Тръмп, се оттегля по-малко от година преди края на петгодишния си мандат.

„След като постигнах голям напредък и след много мислене реших да приема нови предизвикателства“, заяви Малпас в комюнике.

„За мен беше огромна чест и привилегия да служа като президент на водещата институция за развитие в света наред с толкова много талантливи и изключителни хора“, допълни той.

Във вътрешен имейл до служителите, видян от Financial Times, той отбелязва, че макар намерението му да се оттегли през лятото да съвпада с края на фискалната година на банката, „следващите няколко месеца“ ще „дадат добра възможност за гладък преход в ръководството“.

Малпас застана начело на Световната банка през април 2019 г., след като ръководеше международния отдел на американското финансово министерство при администрацията на Тръмп.

САЩ и други големи акционери в Световната банка подлагат на натиск институцията в последната година да увеличи усилията си за борба с глобални предизвикателства, включително климатичните промени, наред с традиционния ѝ мандат за борба с глобалната бедност.

Натискът се засили, след като на конференция през септември Малпас отказа да заяви дали смята, че климатичните промени са резултат от човешка дейност въпреки многократните въпроси. По-късно той каза, че е бил разбран неправилно.

Миналата седмица американският министър на финансите Джанет Йелън призова ръководителите на банката „бързо“ да осъществят реформи, за да освободят повече пари за справяне с климатичните промени.

Миналия четвъртък след посещение в три африкански страни Йелън изтъкна притесненията си заради Световната банка. Тя трябва „да разшири вижданията си, за да включи справянето с глобални предизвикателства“ и да помогне за намаляването на разходите за страните, които се нуждаят от средства, за да го постигнат. Банката трябва да се ангажира и с „по-силна“ мобилизация на частно финансиране, допълни Йелън.

САЩ са най-големият акционер в Световната банка и традиционно назначават нейния президент.

Реформирането на многостранните банки за развитие, включително Световната банка, се издига в дневния ред на богатите страни, които са изправени пред все по-неотложни въпроси за това кой плаща за катастрофалните последици от урагани, наводнения и пожари.

САЩ оглавяват призивите от развити страни за реформиране на Световната банка и други финансови институции. Миналата година Йелън поиска от банката да създаде „пътна карта за развитие“, за да покаже как ще внедри климатичната и пандемична подготовка в оперативните си модели.

В сряда Йелън благодари на Малпас за службата му в Световната банка и заяви, че САЩ ще излъчат кандидат след „прозрачен, основан на заслуги и бърза номинация процес“.

Йелън допълни, че новият кандидат ще работи за развиването на многостранните банки за развитие, за да отговорят по-добре на предизвикателствата на 21-и век.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:17 | 15.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още