IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дерипаска: Изграждането на държавен капитализъм не е опция

Русия може да остане без пари през 2024 г., ще имаме нужда от чужди инвеститори, заяви милиардерът

21:55 | 02.03.23 г. 7
Олег Дерипаска. Снимка: архив Bloomberg
Олег Дерипаска. Снимка: архив Bloomberg

Милиардерът Олег Дерипаска заяви, че Русия може да открие, че хазната й се е опразнила още през следващата година, и се нуждае от инвестиции от „приятелски“ страни, за да разхлаби хватката на западните санкции върху икономиката си.

„Няма да има пари още през следващата година“, каза Дерипаска в четвъртък на Красноярския икономически форум в Сибир, цитиран от Bloomberg.

„Ще имаме нужда от чужди инвеститори. Средствата вече са на привършване и „затова те вече започнаха да ни разклащат“, каза Дерипаска, който е основател на "Русал", най-големия производител на алуминий извън Китай.

Коментарите на Дерипаска са сред най-откровените, идващи от виден руски бизнес лидер на фона на опитите на правителството да окаже натиск върху големите компании, след като приключи миналата година с рекорден бюджетен дефицит.

Властите вече планират да съберат допълнителни бюджетни приходи с предложения за промени в облагането на петролните компании и еднократна такса за други производители на суровини.

Въпреки че Русия записа изненадващ бум на капиталовите разходи миналата година, перспективите станаха по-мрачни заради мащабните военни разходи, които натоварват публичните финанси.

Дерипаска, който е санкциониран от САЩ от 2018 г., беше поставен и под европейски санкции, след като Русия нападна Украйна преди година. В миналото той често е изразявал мнение по отношение на икономическата политика. В седмиците след инвазията той призова за мир, но зае по-предпазлива позиция по отношение на войната през последните месеци.

Говорейки в четвъртък, Дерипаска каза, че изграждането на „държавен капитализъм не е опция“ и предупреди за „сериозен“ натиск от санкциите.

„Русия трябва да продължи да развива пазарната икономика“, каза той. „Един чужд инвеститор би проучил как руският инвеститор прави пари, какви условия съществуват.“

Страни, които могат да се похвалят със „сериозни ресурси“, могат да се окажат евентуални партньори на Русия, отбеляза Дерипаска. По думите му правителството трябва да направи така, че Русия да е привлекателна за такива инвеститори, като осигури безопасен бизнес климат с повече икономическа свобода и конкуренция.

Въпреки че много от най-големите икономики в света са настроени срещу Русия, тя все още запазва достъп до пазари с население от 4,5 млрд. души и формиращи 30 трлн. долара от световния брутен вътрешен продукт, посочи той. „Мислехме, че сме европейска страна“, каза Дерипаска. „Сега, през следващите 25 години, ще мислим повече за нашето азиатско минало.“

Обявените за "враждебни" страни бяха най-големите чужди инвеститори в Русия преди войната в Украйна. Графика: Bloomberg Обявените за "враждебни" страни бяха най-големите чужди инвеститори в Русия преди войната в Украйна. Графика: Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 02.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 17
zelka007
преди 1 година
До: Alex Silver... нефелен , те от 1917 все това правят ве , развиват си промишлеността и селското стопансто , и повишават жизненият стандарт на населението ... и бдят за враговете , дето ги дебнат ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 6
Alex Silver
преди 1 година
Русия може да остане без пари през 2024 г., ще имаме нужда от чужди инвеститори, заяви милиардерът === Дрън, дрън. Достатъчно е РФ да спре да финансира други държави, а да започне да инвестира в собствената си индустрия, промишленост, енергетика, селско стопанстнво и т.н. Задължително да излезе от МВФ, СТО, СЗО и пр. И да анулира най-вредните и незаконни приватизационни сделки. А крадците да "посади" в затвора, та там да дават отровните си продове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 5
Alex Silver
преди 1 година
Не може да е никаква опция за крадене. Държавата няма как да се окраде сама и да изнесе всичко навън в офшорните зони. А ТОЯ и неговите дружки, като Чубайс, правеха именно това. Това беше насадено в руската държава след разпадането от многобройните американски съветници. Целта е проста - Русия в подчинение на американските организации МВФ, СБ, ФР и т.н. Лошият Путин стъпка по стъпка постига отслабване на американската хватка. А крадците заврещяха, като че ли ги дерат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 4
danchomentata
преди 1 година
Слаб си по география да понимаеш държавните граници по естествените природни препятствия.Сеги ф технологичния гугле земя виж френското предложение за Украйне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 20
zelka007
преди 1 година
хихи ... могъщата и самодостатъчна да не би да не може да си финансира изкопните дейности ?! хаххаааа .... верно ли са толкова смотани ?! ще просят юани и рупии , и за колкото им кажат азиатците за толкова ще си даряват "подземните съкровищата" ... пххаххахххааа ... "мислехме че сме европейци" ... нефелно казашко племе ... крадци на фаянс и перални , и в Азия не обичат крадливите , скоро ще разберете !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 6
danchomentata
преди 1 година
Москва хартшкам не верит.На дементния ша му требва никел за инфлационната програма с Теслите и чааак коги я изпълни алиминнии да ги зареди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 6
danchomentata
преди 1 година
Мъ дааа Запада пренатегна пружинката на инфляцията с количествените улеснения след Лимон Брадърс сеги доминото е по гоуемо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още