IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР повиши икономическите си перспективи за еврозоната, САЩ и Китай

Великобритания и Русия са единствените големи икономики, които са изправени пред рецесия

14:48 | 17.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Глобалните икономически перспективи се подобряват в сравнение с времето преди няколко месеца, тъй като инфлационният шок отслабва, но повишаващите се лихвени проценти ще поддържат рисковете високи, изтъква Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в петък, след като повиши своите прогнози за растеж за големите икономики.

След миналогодишния световен икономически растеж от 3,2% сега ОИСР очаква глобалната икономика да се разшири с 2,6 на сто, тъй като затягането на паричните политики на големите централни  банки продължава, съобщава Ройтерс.

Базираната в Париж организация повиши прогнозата си за глобалния икономически растеж от 2,2% в последната си икономическа перспектива през ноември, позовавайки се на спада в цените на енергията и храните и облекчаването на анти-COVID мерките в Китай.

По отношение на 2024 г. ОИСР очаква глобалният растеж да се ускори до 2,9% - в сравнение с прогноза от ноември за 2,7% - тъй като ударът върху доходите на домакинствата от високите цени на енергията ще отшуми.

Организацията очаква инфлацията в Г-20 да се охлади от 8,1% през миналата година до 5,9% през тази година и допълнително ще се забави до 4,5% през 2024 г. – като ще остане все още доста над целите въпреки повишенията на лихвените проценти от редица централни банки.

ОИСР посочва, че пълното въздействие на по-високите лихвени проценти е трудно да се оцени, като предупреди, че повишеният стрес за кредитополучателите може да доведе до загуби за някои банки, визирайки скорошния финансов колапс на Silicon Valley Bank (SVB) в САЩ.

Като игнорира сътресенията на финансовите пазари след фалита на SVB и продължаващите притеснения за швейцарския кредитор Credit Suisse, Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши лихвените проценти с още половин процентен пункт в четвъртък, продължавайки битката си с инфлацията.

ОИСР прогнозира, че лихвените проценти ще достигнат връх от 5,25-5,5% в САЩ и 4,25% в еврозоната и Великобритания, съпроводени от охлаждане на инфлацията, което вероятно ще позволи "леко" облекчаване през следващата година.

Според организацията икономическият растеж на САЩ ще се забави от 1,5% за тази година до 0,9% през следващата, тъй като по-високите лихвени проценти свиват търсенето. На фона на затегнатия пазар на труда в САЩ, прогнозата на ОИСР за тази година беше повишена спрямо 0,5% през ноември, като се очаква свиване от 1% през 2024 г.

Подкрепена от облекчаването на мерките срещу COVID-19, китайската икономика се очаква да нарасне с 5,3% тази година и с 4,9% през 2024 г. спрямо прогнозите от ноември за ръст от съответно 4,6% през тази и 4,1% за следващата година.

Перспективите за еврозоната също търпят корекция нагоре благодарение на спада в цените на енергията, като блокът от 20 държави се очаква да отчете растеж тази година от 0,8%, последван от 1,5% през 2024 г. По-рано ОИСР прогнозираше разширение от съответно 0,5% и 1,4%.

Русия и Великобритания - единствените големи икономики, заплашени от рецесия 

Великобритания ще се присъедини към Русия като единствената голяма икономика, която вероятно ще се свие през тази година, заяви ОИСР. Базираната в Париж институция предостави на Обединеното кралство най-голямото подобрение сред страните от Г-7, но дори и това няма да е достатъчно, за да спре Великобритания да бъде една от страните с най-лоши икономически резултати.

ОСИР прогнозира спад на брутния вътрешен продукт на Обединеното кралство с 0,2% през тази година, последван от слабо възстановяване с 0,9% през 2024 г. Тези стойности са съответно с 0,2 и 0,7 процентни пункта по-високи от прогнозите на организацията от ноември.

Прогнозата подчертава песимистичния поглед на международните анализатори към Обединеното кралство, което се бори с двуцифрена инфлация и недоверие след неуспешните фискални планове през миналата година. Присъдата на ОИСР се случва, след като финансовият министър Джереми Хънт представи „бюджет за растеж", насочен към стимулиране на бизнес инвестициите и подобряване на предлагането на работна ръка.

„Обединеното кралство е изправено пред много силен натиск от страна на разходите за живот", заяви генералният секретар на ОИСР Матиас Корман на пресконференция. „Цените на дребно на енергията се увеличиха повече, отколкото в сравними икономики, докато заплатите не са в крак с цените“. 

Очаква се БВП на Русия да спадне с 2,5% през тази година и с още 0,5% през 2024 г., което ще удължи рецесията след инвазията в Украйна.

"Бих обърнал внимание на факта, че самият доклад ревизира нагоре растежа на Обединеното кралство през 2024 г. повече от всяка друга държава от Г-7, и то преди да се вземат изцяло предвид мерките, които бяха заложени в бюджета от министъра по-рано тази седмица", заяви говорителят на Сунак Джейми Дейвис пред репортери в петък, цитиран от Bloomberg. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 17.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още