IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна може би е унищожила руски крилати ракети в Крим

Президентът на Китай потвърждава предложението си за помощ в мирните преговори

06:54 | 21.03.23 г. 9
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/MARIA SENOVILLA
Снимка: EPA/MARIA SENOVILLA

По данни на военното разузнаване Украйна е атакувала руски ракети по време на транспортирането им в Северен Крим. При това са били унищожени ракети от типа „Калибър“. Това действие е продължение на „демилитаризацията на Русия", заяви Киев.  

„Експлозия в град Джанкой в северната част на временно окупирания Крим унищожи руски крилати ракети "Калибър" при превозването им с железопътен транспорт", заяви в социалните мрежи Главното управление на разузнаването (ГУР) към украинското министерство на отбраната. Киев допълва, че ракетите, предназначени за изстрелване от наземни кораби на руския Черноморски флот, са имали оперативен обсег от повече от 2500 километра на сушата и 375 километра в морето.

Руската страна не потвърди тези изявления. Сергей Аксьонов, назначеният от Русия ръководител на кримската администрация, заяви, че са били свалени украински безпилотни самолети. Имало е експлозии. „Железопътната линия и инфраструктурата не са повредени. Влаковете се движат по разписание", написа в Telegram неговият съветник Олег Крючков. 

Целта на всички свалени в над Крим дронове са били граждански обекти, тъй като наблизо няма военни съоръжения. Същевременно всеки дрон е съдържал експлозиви и шрапнели, допълни Крючков. 

Независима проверка на изявленията не е възможна. 

През август миналата година вече бе имало сериозна експлозия в склад за боеприпаси в Джанкой. Тогава също имаше жертви. Хиляди хора трябваше да бъдат изведени на безопасно място. В средата на туристическия сезон се наложи временно да бъде преустановено движението на влаковете. Железопътните връзки от Москва до столицата Симферопол на полуострова минават през Джанкой по новия Кримски мост.

Инцидентите многократно повдигат въпроси сред руските наблюдатели за това колко добре всъщност е защитен високотехнологичният във военно отношение полуостров, който Москва анексира през 2014 г. Други руски региони в граничната зона с Украйна също се оплакват от нападения от украинска страна в продължение на месеци. В Брянска, Курска и Белгородска област има смъртни случаи, ранени и сериозни разрушения. Украинският президент Володимир Зеленски беше обявил, че иска да освободи Крим, както всички останали окупирани територии на Украйна.

Си отново предложи помощ за мирни преговори

По време на срещата си с руския президент Владимир Путин китайският лидер Си Дзинпин потвърди, че страната му е готова да съдейства за постигането на мирно споразумение. 

Си пристигна в Русия за тридневна среща. В протокола от първия им разговор, публикуван от китайските държавни медии, се посочва, че двете страни са преследвали сходни цели. Си и Путин са обменили мнения относно войната в Украйна. Според протокола Путин е оценил „обективната и балансирана" позиция на Китай. Си Дзинпин (вляво) и руският му колега Владимир Путин. Снимка: ЕРА Си Дзинпин (вляво) и руският му колега Владимир Путин. Снимка: ЕРА

Конфликтите трябва да се решават чрез диалог и преговори, настоява Китай, позовавайки се на наскоро представения план от дванадесет точки, който предвижда политическо решение на „украинската криза".

Блинкен: Светът не бива да се заблуждава от мирния план на Китай

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен изрази скептицизъм по отношение на китайската мирна инициатива. Това може да е тактика за подпомагане на руските войски в Украйна. „Светът не бива да бъде заблуждаван от тактически ход на Русия, подкрепен от Китай или друга държава, за замразяване на войната при собствени условия", заяви той.Фактът, че държавният глава Си Дзинпин пътува до Русия толкова скоро, след като Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Владимир Путин, показва, че Китай не смята, че Русия трябва да бъде подведена под отговорност за зверствата си в Украйна, каза Блинкен.


Преглед на другите важни събития през нощта:

  • Украинският президент Володимир Зеленски приветства новите пакети с боеприпаси и оръжие от ЕС и САЩ. „Предвиждат се бързи доставки, а също и производство на боеприпаси", заяви Зеленски във вечерното си видеообръщение. 
     
  • Във Вашингтон посланикът на Русия Анатолий Антонов разкритикува новия пакет от военна помощ на САЩ за Украйна. „Вашингтон се ръководи от идеята да нанесе стратегическо поражение на нашата страна", каза той. 
     
  • Ръководителят на руските наемнически сили „Вагнер“ заяви, че очаква настъпление на украинските войски до началото на април. Целта им е да отделят бойците му от по-голямата част от редовните руски сили в Източна Украйна, пише Евгений Пригожин в писмо до министъра на отбраната Сергей Шойгу. 
     
  • Предстоящото приемане на Финландия в НАТО според генералния секретар Йенс Столтенберг е ясен знак за провала на политиката на руския президент Владимир Путин. 
     
  • Норвегия съобщава, че е доставила осем бойни танка Leopard 2 на Украйна. Машините са пристигнали и са готови за разполагане, съобщиха от въоръжените сили в Осло. 
     
  • Според Financial Times Си Дзинпин може да се обади на Зеленски веднага след завръщането си от Москва
     
  • Според британското разузнаване Авдеевка може да повтори "бахмуцкия сценарий": Руските въоръжени сили обкръжават града по северния му край.

    Какво ще бъде важно днес:
  • Руският президент Владимир Путин и китайският държавен глава и партиен лидер Си Дзинпин продължават разговорите си в Москва. След срещата на четири очи в понеделник сега вниманието е насочено към преговорите с правителствени делегации. 
     
  • Според съобщения в медиите министър-председателят на Япония Фумио Кишида ще посети Украйна във вторник. Очаква се Кишида да увери украинския президент в подкрепата на страната си в борбата срещу Русия преди годишната среща на върха на икономически силните демокрации от Г-7 през май.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 21.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 11 месеца
До: penman не са толкова много, спокойно... плюс това са бедни проошляци от които нищо не зависи! :):) Виж че се хващат за някви грешки от превода, все едно това ще промени ситуацията им... :):) гнидии!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 5
penman
преди 11 месеца
Проруските шушумиги пак са се впуснали по команда от Кремъл в заработване на копейки! Мноого и-зме-т има в България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 6
sssaaa
преди 11 месеца
Те руснаците всеки ден търпят космически загуби на хора и техника, а пък всеки ден напредват и укрепват позиции. Кажете сега колко МОБИЛИЗАЦИИ имаше в УКРАЙНА? После кажете по колко души е всяка от тях? За руснаците знаем - общо с редовната войска около 500к.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 5
valentino29
преди 11 месеца
Много ми харесва"може би" и "хайли лайкли".: )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 11
Ivel
преди 11 месеца
Е нали бяха свършили ракетите още пред половин година, какво е унищожила се пита. Нека по един път да се изказват все пак. Може би, и аз може би съм космонавт, но няма доказателства за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 11
0pk
преди 11 месеца
Как може да взривят ракети, като всеизвестен факт е, че руснаците отдавна нямат с какво да ги произвеждат? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 8
Tikva007
преди 11 месеца
*Киев допълва, че ракетите, предназначени за изстрелване от наземни кораби на руския Черноморски флот* - Да, г-н Попов, трябвало е по-категорично да подходите. Украйна не *може би*, а със сигурност е унищожила *ракетен транспорт*, но може би на *надводни железопътни релси*. Не звучи ли още по-експертно и убедително? Ако някога ви обхваща съмнение, дали правилно сте избрали жизненото си поприще, винаги си представяйте *Наземни кораби* и всички съмнения ще изчезнат като руски ракети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 15
zelka007
преди 11 месеца
Чайниците от Поднебесната кинкалерия не желаят мир , тех така ги устройва повече ... !! ... рашибозуците им продават ефффтинко от зор , а политическият мейнстрийм в ЕС се занимава с нефелните ... :))) ... лекинко са хитри в случаят . Требе да се отбележи в тетрадките и да бъдат подходящо ограничени във важни за тех области по света ... ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 12
evlogi
преди 11 месеца
Владимир Владимирович пак са го сложили да стъпи върху нещо за тази снимка, че можеше да не се вижда...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още