IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хага: Заповедта за арест на Путин е доживотна

Хората трябва да осъзнаят, че законът съществува и че с властта идва и отговорността, казва главният прокурор Карим Хан

15:25 | 20.03.23 г. 11
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/ZURAB KURTSIKIDZE
Снимка: EPA/ZURAB KURTSIKIDZE

Заповедта за арест на руския президент Владимир Путин, издадена от Международния наказателен съд, ще остане валидна и след края на войната на Русия в Украйна, твърди главният прокурор Карим Хан. „Няма давност за военните престъпления", заяви Хан пред радио BBC 4, като каза, че това е един от принципите на Нюрнбергския трибунал за военни престъпления след Втората световна война.

„Хората - където и да се намират по света - трябва да осъзнаят, че законът съществува и че с властта идва и отговорността", заяви британецът. Заповедта ще прикове Путин и руския комисар по правата на детето Мария Лвова-Белова до края на живота им, подчерта Хан. „Освен ако не се изправят пред независимите съдии на съда и съдиите не решат по същество да прекратят делото - но в противен случай: абсолютно, да", каза той в отговор на въпрос в този смисъл.

В петък Международният наказателен съд издаде заповеди за арест на Путин и Лвова-Белова по искане на Хан за предполагаеми военни престъпления в Украйна. Предполага се, че те са отговорни за депортирането на украински деца от окупираните територии в Русия.

Адвокатът по наказателни дела Мориц Вормбаум от университета в Мюнстер също обяснява в интервю за ntv.de: „Престъпленията по международното право не подлежат на давност. Това означава, че факторът време е на страната на Международния наказателен съд. Вярно е, че процесът срещу руския президент в момента е много малко вероятен. Това е така, защото екстрадицията на Путин от самата Русия е също толкова малко вероятна, колкото и пътуването на президента до Нидерландия или някоя от страните, ратифицирали статута на Международния наказателен съд. Това обаче може да се промени в бъдеще. Никой не знае „как ще изглежда Кремъл след пет години", заяви Вормбаум малко след началото на руската война.

Русия смята издадената от Международния наказателен съд заповед за арест на президента Владимир Путин за „явна враждебност". Тя била насочена срещу Русия и лично срещу Путин, заяви говорителят на президентския офис в Москва Дмитрий Песков. Русия обаче е реагирала „спокойно" и е продължила дейността си.

Британският адвокат Джефри Найс, главен прокурор на бившия сръбски лидер Слободан Милошевич в Хага, заяви, че заповедта за арест бележи Путин като издирван престъпник. „Етикетът ще остане до края на живота му, освен ако не бъде съден и оправдан или, което е почти немислимо, Международният наказателен съд не оттегли заповедта за арест", каза Найс пред Sky News. Заповедта за арест е „много, много важна и добре дошла стъпка“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 20.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
penkiler1415
преди 1 година
Доживотната заповед за арест означава само едно, каквото и да стане, името Путин ще означава-престъпник. Така ще остане и в историята. Най-големия ужас за човек сравняващ се с Петър Велики!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 1 година
До: Tikva007 основната разлика между нас е едни 40см. :D:D и това че той пазарува от детския магазин! :) ... иначе спокойно.. след разгрома на РФ, Нато като влезнат в бункера да арестуват Късия ... и изненада! Вътре 20 човека и всички като путин (демек той и двойниците му, да ти подскажа, че си тъъъпичик и нема се сетиш)... ае разбери кой е истинския! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 4
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Когато го има и го носи, може да си го завре отзад, но може и на теб да ти го завре отзад - въпрос на кеф. Това е разликата между двама ви - ти можеш или само да се пуйчиш тук, или да го поемеш. В общи линии съдбата ти, както и на някакъв си Хан в Хага е в ръцете на двама с куфарчета, с които само безнадеждни тъпци напъват да се еббавват. По-лошото е, когато тези двама започнат да се еббавват помежду си - тогава на такива като теб задължително им се пече яйце на заадникка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 6
khao
преди 1 година
До: Tikva007 ... и кво като носи ядрено куфарче? може да си го завре отзад! :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... ам'че да си го носи , да си подлага с него на наровете в Хага , да не му оттичат краката ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 7
Tikva007
преди 1 година
* Никой не знае как ще изглежда Кремъл след пет години", заяви Вормбаум* - То никой не знае и как ще изглежда Хага след 5 години, нито Лондон, откъдето са изпратили Карим Хан. Самият факт, че размахват заповед за арест на човека, който носи най-тежкото *ядрено куфарче* на земята говори, че или сами не си вярват, или съвсем са отпътували в Страната на розовите понита. Отделно, че дори и хипотетично да е имало някакъв шанс Путин да слезе от трона някога, вече го няма. Двустранно доживотен залог
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 9
khao
преди 1 година
До: mr. Yoda ... и що да го прави, полезен ? Нали някой трябва да управялва новата му марионетна държава? Си е на посещение в Москва зада си види новите имоти и владения!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 10
GiRo
преди 1 година
До: sssaaa И къде е мястото за демократични решения? РоZZия ли? :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 11
mr. Yoda
преди 1 година
Другаря Си щял да вземе сега Путин и да го скрие в китайски манастир. Да го скрие от Запада! Тъй рекоха укропитеците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 13
sssaaa
преди 1 година
Хага отдавна не е място, където се вземат демократични решения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още