IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ: Китай и Русия са сключили брак по сметка

Международният валутен фонд иска да предостави на Украйна 15,6 млрд. долара

06:35 | 22.03.23 г. 26
Автор - снимка
Създател
Китайският президент Си Дзинпин (вляво) и руският му колега Владимир Путин. Снимка:  EPA/PAVEL BYRKIN
Китайският президент Си Дзинпин (вляво) и руският му колега Владимир Путин. Снимка: EPA/PAVEL BYRKIN

Правителството на САЩ не очаква посещението на китайския лидер Си Дзинпин в Москва да допринесе за бързото прекратяване на войната. 

„Не мисля, че днешната среща поражда големи очаквания, че войната ще приключи скоро", заяви директорът по комуникациите на Съвета за национална сигурност Джон Кърби. Той заяви, че няма признаци, че лидерът на Кремъл Владимир Путин е променил намеренията си.

Ако Китай искаше да играе конструктивна роля в този конфликт, президентът Си трябваше да призове Русия да изтегли войските си от Украйна. Вместо това Си дори не е посетил Украйна, каза той. „Той и неговият режим папагалстват руската пропаганда", каза Кърби.

Между Москва и Пекин съществува своеобразен "брак по сметка", а Путин вижда в Китай "потенциален поддръжник".

Междувременно руският президент Владимир Путин се усъмни в "готовността" на Киев за разрешаване на конфликта в Украйна въз основа на мирния план на Китай. "В момента не виждаме такава нагласа от тяхна страна", каза Путин по време на държавното посещение на китайския президент Си Дзинпин в Москва. В съвместно изявление Си и Путин същевременно изразяват "загриженост" относно засилващото се присъствие на НАТО в Азия. Междувременно японският правителствен ръководител Фумио Кишида посети Украйна.

МВФ предоставя над 15 млрд. долара на Киев

Международният валутен фонд (МВФ) постигна споразумение с Украйна за пакет от заеми в размер на около 15,6 млрд. долара. Четиригодишният план има за цел да „подкрепи продължаващото постепенно икономическо възстановяване, като същевременно насърчава дългосрочния растеж в контекста на следвоенното възстановяване", се казва в изявление на МВФ.

Освен това, според изявлението, пакетът от заеми, който все още трябва да бъде одобрен от управителния съвет на МВФ, ще подпомогне пътя на Украйна към присъединяване към ЕС. 

„В допълнение към ужасните хуманитарни последици, нахлуването на Русия в Украйна продължава да има опустошително въздействие върху икономиката", заяви Гавин Грей, ръководител на мисията на МВФ в Украйна. Според него икономическата активност в страната е спаднала с 30% през последната година, а бедността се е увеличила.

В допълнение към ужасните хуманитарни последици, нахлуването на Русия в Украйна продължава да има опустошително въздействие върху икономиката.
Гавин Грей
ръководител на мисията на МВФ в Украйна

Зеленски напомни за първите успехи преди година

Повече от година след началото на руската агресивна война украинският президент Володимир Зеленски припомни първите успехи на своята армия. На 21 март 2022 г. е спечелена битката за село Мошчун, недалеч от столицата Киев, заяви Зеленски във вечерното си видеообръщение. 

„Това беше първата голяма крачка на нашата държава към победата в тази война". Украинският лидер припомни и по-късните превземания на източната Харковска област и част от Херсон в южната част на страната. „Ще стигнем до същия резултат и при други настъпателни действия", заяви Зеленски.


Други важни събития от нощта накратко:

  • Премиерът на Япония Фумио Кишида обеща по-нататъшна подкрепа за Украйна по време на посещението си. Той покани украинския президент Зеленски да участва онлайн в следващата среща на върха на Г-7 през май. 
     
  • Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг планира да свика заседание на Комисията НАТО-Украйна на министерско равнище за първи път от 2017 г. насам - очевидно против волята на Унгария. Смисълът е да се демонстрира подкрепа за Украйна, заяви Столтенберг. 
     
  • Шведският парламент гласува за членството в НАТО. Одобрението на членовете на парламента се счита за сигурно. Въпреки това членовете на НАТО Турция и Унгария все още не са гласували в подкрепа на членството. 
     
  • Русия изрази гнева си от британските планове за снабдяване на атакуваната Украйна с по-мощни боеприпаси с обеднен уран. „Бих искал да отбележа, че Русия ще бъде принудена да реагира по съответния начин, ако всичко това се случи", заяви Путин. Междувременно Великобритания обвини руския президент Владимир Путин в умишлено разпространяване на фалшива информация.  

  • Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза снощи, че Киев е предложил на Китай да подкрепи формулата за мир на Украйна, за да се прекрати военният конфликт в страната, но все още няма отговор от Пекин. 
     
  • Украинският парламент гласува за промяна в държавния бюджет за 2023 г., повишавайки с рекордна сума разходите в момент, когато Киев търси допълнително финансиране за оръжия и заплати на военните след руската инвазия, предаде Ройтерс.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 22.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 2
penkiler1415
преди 1 година
До: andy Ако мислиш че получаваш ГОЛЕМИЯ Х, получаваш го!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 5
andy
преди 1 година
А България сключва "бракове за наша сметка" - другите ядат и пият, а за нас ГОЛЕМИЯ Х!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 3
doba
преди 1 година
Само за протокола: МВФ не 'предоставя', а кредитира Украйна с $15 млрд. Кога, как и при какви условия(лихви) ще ги връщат укрите - не виждам инфо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 9
khao
преди 1 година
хахаха, Путин в ролята на Малката булка! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 11
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Мда, а от днес Китай започва да консумира брака :) Таварищ алкаголиците да мажат диpниците, че вече чичо Си разкопча колана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 9
valentino29
преди 1 година
Международният валутен фонд иска да предостави на Украйна 15,6 млрд. долара-Ми да дава ,щом има излишни,: )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още