IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изборите в Турция будят интереса на чуждестранни инвеститори

Опозиционните партии обещават да не се намесват на пазарите, осигурявайки повторното влизане на външни инвеститори

16:29 | 29.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

След като избягаха масово от Турция през последните няколко години, чуждестранните инвеститори отново кръжат около страната преди парламентарните и президентските избори през май.

Групи чуждестранни инвеститори пристигат в Турция и провеждат конферентни разговори, за да се срещнат както с представители на управляващата партия, така и с опозицията. Френската банкова група BNP Paribas организира пътуване, предварително планирано за април, казва източник, запознат с плановете, пред Nikkei Asia. Испанската банка BBVA също е в Турция тази седмица. Ройтерс съобщи в петък, че BBVA привлича клиенти с около 1,5 трлн. долара активи в страната.

„Почти всеки ден ме канят на разговор с анализатор в Турция“, казва Тим Аш, стратег в BlueBay Asset Management. „Налице са много пътувания и разговори с анализатори и анкетьори“, добавя той.

Турция, някога любим развиващ се пазар, претърпя отлив на чуждестранни инвеститори, притеснени от нетрадиционната икономическа политика на президента Реджеп Тайип Ердоган. Сега чужденците държат малко под 1% от турския държавен дълг, значително по-малко от над 25-те процента преди пет години. Обемът на държани от чуждестранни инвеститори местни акции е намалял с повече от 50% за периода.

Рано е да се прогнозира изходът от изборите. Според Metropoll Кемал Кълъчдароглу, кандидат на Републиканската народна партия (РНП), е с 2,6 процентни пункта пред Ердоган в проучване, проведено по-рано през март. Metropoll очаква напрегната надпревара, докато някои други социологически допитвания показват, че Кълъчдароглу води с още по-голяма преднина. Ако нито един от кандидатите не спечели мнозинство, ще се проведе втори тур на 28 май.

Какъвто и да е резултатът, Керим Рота, ръководител на икономическата политика в Партия на бъдещето, една от шестте партии в опозиционния алианс, изтъква, че следващият лидер на страната ще трябва да работи усилено, за да върне доверието на чуждестранните инвеститори.

Години на пазарна намеса от страна на администрацията на Ердоган за повишаване на стойността на лирата оказаха дестабилизиращ ефект, коментират анализатори. Според икономиста на Bloomberg Селва Базики, която преди това е била директор на отдела за макрофинансови анализи в централната банка на Турция, интервенциите на валутния пазар само от декември 2021 г. засягат около 128 млрд. долара.

Когато тези интервенции не успяха да защитят лирата, правителството прие закон, според който депозитите в турски лири, конвертирани от чуждестранна валута по схема за подпомагане на лирата, са освободени от корпоративен данък върху печалбата, произтичаща от това конвертиране. Това създаде обезсърчаващо трудна задача за всяка следваща администрация, която ще трябва да освободи подобни позиции.

„В случай на бързо поскъпване на долара спрямо лирата, депозитите в турски лири, конвертирани от чуждестранна валута могат да създадат повече тежест върху хазната и централната банка като поематели по схемата“, предупреждава икономистът Халук Бурумчекчи от Burumcekci Consulting.

Според Рота при такива депозити няма да има удължаване на падежа, ако неговият съюз вземе властта. Това на практика означава, че инвеститорите ще трябва да бъдат върнати - ход, който може да окаже значителен удар върху стойността на лирата.

„Ще отворим отново пазарите чрез много по-здрави основи, които ще осигурят повторно навлизане на чужденци. Мисля, че Турция ще направи грандиозно завръщане, което може да стане след няколко седмици след изборна победа“, изтъква Рота, който е бил вицепрезидент на водеща частна банка преди да влезе в политиката.

Ръководителят на икономическата политика на партията Билге Йълмаз заяви от своя страна, че ако има смяна на правителството, промените трябва да бъдат приложени бързо, включително бързо обявяване на новия екип за управление на икономиката, с предварителни насоки към пазарите, за да се осигури плавен преход.

От своя страна, някои чуждестранни инвеститори казват, че ще се върнат в Турция само ако правителството възстанови ортодоксалната парична политика и позволи на пазарните сили да определят стойността на лирата по време на среща, на която Nikkei Asia взе участие.

Несигурният геополитически климат също може да отвори вратите на Турция, посочва Йълмаз. „Сега виждаме как парите напускат Русия и Китай и някои развиващи се пазари губят шанса си да привлекат пари“, изтъква още Йълмаз. „Ако можем да правим правилните неща по правилния начин, Турция ще стане много привлекателна“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 29.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още