IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвегия изгони 15 служители на руското посолство заради шпионска дейност

Те се равняват на над една трета от общия състав на посолството на Москва в скандинавската страна

17:55 | 13.04.23 г. 2
Снимка: Al Drago/Bloomberg
Снимка: Al Drago/Bloomberg

Норвегия гони 15 служители на руското посолство, които според външното министерство били разузнавачи, действащи под прикритието на дипломатически позиции. Москва заяви, че ще реагира на този ход, предава Ройтерс.

Около 40 руски дипломати в момента са акредитирани в Осло, което значи, че изгонените служители са над една трета от общия състав.

Това е пореден пример за западна страна, която гони руски дипломати от началото на пълномащабното нашествие на Москва в Украйна миналата година. От началото на тази година Естония, Нидерландия и Австрия също изгониха руски дипломати.

Норвегия изгони трима руснаци и през април 2022 г.

„Тяхната дейност съставляваше заплаха за Норвегия“, заяви норвежкият външен министър Аникен Хюитфелт на пресконференция.

„Следим дейността им от известно време. Тя нарасна след нашествието в Украйна“, допълни тя.

Служителите трябва да напуснат Норвегия в кратък срок, каза още Хюитфелт.

Руското външно министерство заяви, че Москва ще реагира на изгонванията, съобщи държавната осведомителна агенция ТАСС без повече подробности. Представители на посолството на Осло в Русия не са били открити за коментар от Ройтерс.

Норвегия, която е страна членка на НАТО, има граница с Русия в Северния ледовит океан.

Изгонването на дипломатите може да усложни още повече процеса по предаване на председателския пост на Арктическия съвет, международна организация, в която арктическите страни обсъждат проблеми, свързани с полярната област.

В момента председател на Съвета е Русия, но Норвегия трябва да поеме щафетата на 11 май и Осло заяви, че приоритет ще бъде гладкото предаване на поста.

Хюитфелт съобщи, че все още е рано да се каже дали изгонените дипломати ще засегнат предаването на председателството на Арктическия съвет.

Скандинавската страна ще се стреми да запази нормални дипломатически отношения с Русия и руски дипломати са добре дошли в Норвегия, уточни Хюитфелт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:47 | 13.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
рашибозушките офицери от КГБ са едни и същи навсякъде и заслужават едно и също отношение ... вън от циливилизацията ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
Ivan N.
преди 1 година
"Руското външно министерство заяви, че Москва ще реагира на изгонванията, съобщи държавната осведомителна агенция ТАСС без повече подробности."Освен да ги посрещнат на летището, друго не могат да направят. Пукат се да правят мизерии и после се сърдят, като ги изгонят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още