IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилският президент Лула осъди руската инвазия в Украйна

Швейцария потвърди отказа на страната да разреши реекспорт на швейцарски оръжия

07:04 | 19.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Лула (вдясно) с румънския си колега Йоханис. Снимка:  EPA/ANDRE BORGES
Лула (вдясно) с румънския си колега Йоханис. Снимка: EPA/ANDRE BORGES

След острата критика от страна на САЩ за приятелската му позиция към Москва бразилският ляв лидер Луис Инасио Лула да Силва осъди нахлуването на Русия в Украйна. 

„Макар да осъждаме нарушаването на териториалната цялост на Украйна, моето правителство продължава да се застъпва за политическо решение на конфликта чрез преговори", заяви Лула във вторник по време на посещението на румънския президент Клаус Йоханис в Бразилия.

Лула призова за прекратяване на войната в Украйна, като подчерта споделената отговорност на САЩ и ЕС. Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби реагира гневно на изказванията на Лула в понеделник. „В този случай Бразилия папагалства руската и китайската пропаганда, без дори да погледне фактите", заяви Кърби. Подобни изказвания относно войната в Украйна са „дълбоко проблематични".

Най-важният външнополитически съветник на Лула, Селсо Аморим, отхвърли критиката на Кърби във вторник като „абсурдна". Между Русия и Бразилия има „няколко точки на съгласие", „но Бразилия многократно е осъждала нахлуването в Украйна при сегашното правителство", заяви Аморим пред GloboNews.

В понеделник Лула бе приел руския външен министър Сергей Лавров. Руският първи дипломат благодари на Бразилия за „ясното разбиране" на генезиса на конфликта в Украйна и за „приноса ѝв търсенето на решение на този конфликт".

Кога Путин е посетил украинските анексирани територии? 

Москва твърди, че необявеното посещение на президента Владимир Путин при нахлуващите в страната сили се е състояло след православния празник Великден. Във вторник сутринта Кремъл публикува изявление по този въпрос. Според него пътуването до украинските територии Херсон и Луганск, които бяха анексирани през есента, се е състояло в понеделник. Путин е взел доклади от „щаба на войсковата част "Днйепър" (руското название на река Днепър) и „щаба на Националната гвардия "Изток" и е поздравил войниците с Великден.

Снимки показват как Путин дава на военни офицери копие на икона. Новинарският портал „Агентство", който е близък до властите, забеляза, че във видеоматериал, публикуван за първи път от Кремъл, Путин коментира: „Сега ще бъде Великден, нали?". Поради това журналистите подозират, че пътуването се е състояло преди неделя, тъй като Путин е присъствал на църковна служба в Москва в неделя вечерта. Малко след това записът на Кремъл е бил редактиран, за да изглежда, че Путин казва, че вече е Великден.  Путин е посетил военните щабове в Херсон. Снимка: EPA/KREMLIN.RU/ Путин е посетил военните щабове в Херсон. Снимка: EPA/KREMLIN.RU/

Предисторията е, че Путин дълго време не е пътувал до окупираните източни и южни украински територии, вероятно от съображения за сигурност. След това, в средата на март, Путин посети Мариупол, също без предупреждение. Неговият говорител Дмитрий Песков сега подчертава, че православният Великден се празнува 40 дни и че сега е „Великденската седмица", така че предположението, че пътуването се е състояло преди Великден, е „просто погрешно".

Журналистите са забелязали и имената на двама военни, които са докладвали на Путин. Фактът, че командирът на десантните войски Михаил Теплински се е явил пред Путин, опровергава слуховете за неговата смяна; това, че руският президент се е срещнал с Александър Лапин, потвърждава пък съобщенията, че генерал-лейтенантът се е върнал на фронта. 

И Зеленски се озова на фронтовата линия в Украйна

След руския президент Владимир Путин и украинският лидер Володимир Зеленски също посети фронтовата линия в Източна Украйна. Докато посещението на Зеленски в Авдийвка във вторник беше ясно документирано, точният момент на посещението на Путин в районите, окупирани от неговите войски, остана неясен. 

След края на деня, прекаран на фронтовата линия в Източна Украйна и във вътрешността на страната, Зеленски отправи благодарности към всички медици и медицински персонал в страната. 

„Специалните ми благодарности са към нашите медицински сили, към всички лекари, медицински сестри и братя, които връщат към живот нашите защитници, след като са били ранени", каза Зеленски във вечерното си видеообръщение във вторник. По-рано той посети различни болници и военни лечебници в Донецка и Полтавска област.  Зеленски (вдясно) посети украинските защитници в Авдийвка. Снимка: EPA/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE Зеленски (вдясно) посети украинските защитници в Авдийвка. Снимка: EPA/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

След посещението си на фронта Зеленски докладва за ситуацията в силно оспорваната Авдийвка. „Трудно е да се види какво са направили руските терористи с този град", каза той, описвайки разрушенията в града. „И аз отдавам почит на всеки един от нашите войници, на всички украинци, които в продължение на 419 дни спираха и постепенно смазваха това руско зло".

Германия е доставила система за противовъздушна отбрана Patriot

Германия предаде на Украйна обещаната система за противовъздушна отбрана Patriot за защита от руски нападения. Оръжейната система е доставена, съобщи германското правителство на страницата си за оръжейната помощ за Украйна. Според информация на Deutsche Presse-Agentur оперативните екипи, обучени от САЩ и Германия, съвсем наскоро са демонстрирали способностите си по време на съвместни учения във военен обект на партньор от НАТО. На украинския персонал за противовъздушна отбрана са били дадени последните щрихи, за да може успешно да използва Patriot за защита от руски въздушни атаки.

Patriot ("Phased Array Tracking Radar for Intercept on Target") е една от най-модерните системи за противовъздушна отбрана в света. Тя може да се използва за борба с вражески самолети, балистични ракети и крилати ракети. На разстояние от около 100 км и до височина 30 км отбранителните ракети могат да поразяват цели във въображаем кръг около позицията - в зависимост от използваната ракета. Заедно със САЩ Германия се съгласи да предостави на Украйна по една система за модерна противовъздушна отбрана за защита от руските атаки, които все по-често са насочени срещу гражданската инфраструктура на страната.

Сраженията в Източна Украйна продължават

В хода на тежките сражения в Източна Украйна украинските артилеристи са унищожили руско съоръжение за електронна война, според собствените им данни. Освен това са били обстрелвани две позиции на руски войници и превозни средства, съобщи генералният щаб в Киев, без да уточнява точното местоположение. Информацията не може да бъде проверена по независим начин.  Руски военни съобщиха за украински атаки в Донецка област. Снимка: Bloomberg Руски военни съобщиха за украински атаки в Донецка област. Снимка: Bloomberg

Руски военни съобщиха за украински атаки в Донецка област. Наред с другото, украинската страна е използвала ракета „въздух-земя“, която е специално разработена за борба с наземни радарни установки. Не беше предоставена допълнителна информация за последиците от тази атака.

Швейцария се придържа към отказа си за трансфера на оръжия и боеприпаси

Въпреки критиките от страна на Германия и други западни държави Швейцария се придържа към категоричното си „не" на трансфера на оръжия и боеприпаси за Украйна. Във вторник след среща с канцлера Олаф Шолц (SPD) в Берлин швейцарският президент Ален Берсе оправда това с неутралитета на страната си, която също така не е част от ЕС или НАТО. „Не може да се иска от нас да нарушаваме собствените си закони", заяви Берсе. 

Според него швейцарските закони за неутралитет означават, че правителството не може да подкрепя нито една от страните във военни конфликти. Дискусиите по въпроса обаче са жизненоважни и те в момента текат и в Швейцария, каза още Берсе. „Важно е да следваме правилата и да ги адаптираме, ако се наложи", добави швейцарският президент.

Както правителството, така и парламентът отказват да променят позицията си относно реекспорта на швейцарски оръжия и наскоро отхвърлиха искане на Берлин да позволят да бъдат предоставени на Украйна боеприпаси за танкове Gepard, закупени в Швейцария.

Швейцарското правителство досега е отказало искания да разреши реекспорт, отправени от Германия, Дания и Испания, и заяви, че няма да отмени закона.

Шолц каза, че германското правителство следи „изключително оживения дебат" в Швейцария много внимателно. 

Какво ще бъде важно днес?

  • По време на първото си посещение в Португалия канцлерът на Германия Олаф Шолц ще обсъди с министър-председателя Антониу Коща въпроси на европейската и икономическата политика, както и руската агресивна война срещу Украйна. Португалия е една от страните, които заедно с Германия доставиха бойни танкове Leopard 2 в зоната на военните действия. 
     
  • Eврокомисарят по търговията Валдис Домбровскис ще разговаря в сряда с министрите на търговията от България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия в опит да разреши спора около ограниченията върху украинските селскостопански доставки и да подобри работата на т.н. специални пътища за солидарност, създадени от ЕС за преместване на износа по суша.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 19.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още