IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турците загърбват банките и се стичат към Капалъ чарши, за да продават лирите си

На старинния базар опитите на Ердоган да потуши залозите срещу лирата нямат голяма сила

07:38 | 20.04.23 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Затегнатият държавен контрол върху финансовите пазари в Турция превърна Капалъ чарши в Истанбул отново в център на търговията в страната, пише Bloomberg. Датиращ от 15-и век, един от първите търговски центрове в историята се превръща в убежище за днешните търговци на валута, които се стремят да избегнат мерките на правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Покритият лабиринт от антикварни магазини, бутици за бижута, сергии за дрънкулки и търговци на кожа вече е и център за нов паралелен обменен курс за турската лира. Със засилването на ограниченията върху местните банки през седмиците преди ключовите избори в страната този паралелен курс се утвърждава все повече.

„Каквото и да правите, не дръжте турски лири“, казва ветеран търговец на злато и валута на Капалъ чарши, който също като други е пожелал анонимност, за да избегне евентуални последици от това, че говори свободно за икономически проблеми. „Дори купуването на сирене е по-добра инвестиция“.

Микроуправлението на официалния обменен пазар накара кредиторите да отстъпят повече продажби на долари на базара и стотиците обменни бюра. В тесните сводести улички, където търговията си върви от повече от половин хилядолетие, последните опити на Ердоган да потуши залозите срещу лирата нямат същата сила.

Корпоративно търсене

Сделките с чуждестранна валута на Капалъ чарши са законни и до голяма степен нерегистрирани, което затруднява изчисляването на дневния оборот. Но служители в обменните бюра казват, че бизнесът процъфтява, най-вече благодарение на корпоративните клиенти.

Масивни сейфове на четири колела си проправят път през базара, придружени от охрана и пренасяйки долари за големи фирми, включително държавния вносител на енергоносители BOTAS, най-големия купувач на валута на пазара. Търговците казват, че търсенето на твърда валута от страна на компаниите е основният двигател за повишаване на цените на офертите. От BOTAS не са отговорили веднага на запитване за коментар в сряда.

Валутната двойка долар-турска лира се търгува със значителна премия на Капалъ чарши. Графика: Bloomberg Валутната двойка долар-турска лира се търгува със значителна премия на Капалъ чарши. Графика: Bloomberg

Възможността за покупка и продажба на долари извън ограниченията, наложени на банките, има своята цена. Зелените пари се предлагат на Капалъ чарши с повече от 5% премия спрямо междубанковия курс, сочат данни, събрани от Bloomberg. Към 12:30 ч. в Истанбул в сряда например лирата се търгуваше за 20,4000 за долар на базара, в сравнение с официалния курс от 19,4082.

Дълго считана от турците за барометър на националното икономическо здраве, лирата беше засегната от годините нетрадиционна политика, поддържана от Ердоган. Сега лирата е особено уязвима на фона на предстоящите избори, когато гражданите трябва да решат дали Ердоган ще продължи да управлява страната през следващите пет години.

Волатилността расте

Основният съперник на Ердоган за президентския пост - Кемал Кълъчдароглу, е подкрепен от шестпартиен опозиционен блок, който обещава завръщане към последователна икономическа политика. Независимо кой ще спечели, търговците се подготвят за труден период в бъдеще.

Едномесечната подразбираща се волатилност на лирата се повиши до най-високото ниво в света, отражение на трейдърите на опции, които купуват защита срещу възможността за бурни колебания около вота на 14 май.

Спредът в двойката долар-лира на базара спрямо банките нараства през по-голямата част от тази година, тъй като централната банка засили мерките, за да държи лирата под контрол преди вота. Но разминаването се увеличи наскоро, след като централните банкери призоваха кредиторите да ограничат покупките си на долари - решение, което в крайна сметка може да ограничи продажбите на чуждестранна валута.

Дори извън Капалъ чарши бавното обезценяване на турската валута започна да набира скорост. Честотата на кратките колебания на лирата - особено в ранните часове на търговия - се е увеличила, което предполага, че на властите им е по-трудно да намалят търсенето на долари.

„Има сериозни очаквания, че лирата ще отслабне рязко след изборите“, казва друг търговец на злато и валута от Капалъ чарши. „В съчетание с регулациите на централната банка, които забраняват закупуването на долари, това предизвика нарастващо търсене на спот пазара тук.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 20.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 0
Един Българин
преди 1 година
В началото на 20ти век и края на 19ти век не е имало доверие в българския лев, който се е обезценявал заради войните и поради "други" причини. Тогава много българи са държали парите си в тяхната валута като по-стабилна. Сега ако отидем на техните пазари левът ще е "цар" пред лирата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още