IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канада няма да бъде толкова щедра към всички инвеститори, колкото беше с Volkswagen

Страната не може да си позволи да се конкурира с американските зелени субсидии, тъй като рискува да изгуби кредитния си рейтинг, изтъква премиерът Джъстин Трюдо

09:30 | 29.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Компаниите, произвеждащи компоненти за електромобили в Канада, няма непременно да получат същия огромен пакет от субсидии, с какъвто се облагодетелства германската автомобилна група Volkswagen AG, предупреди канадският премиер Джъстин Трюдо.

Канада подписа споразумение за субсидиране на производството на батерии за електрически автомобили на германския автомобилен производител с до 13 млрд. канадски долара (9,6 млрд. долара) за 10 години. Германският концерн планира да построи огромна нова фабрика, в която ще работят хиляди работници, на място в Онтарио, на около два часа път от Детройт.

На въпрос дали всяка друга компания, изграждаща завод за батерии, може да очаква същата сделка, Трюдо отговори отрицателно.

„Готови сме да се засилим и да се уверим, че сме конкурентоспособни“ с американските производствени субсидии, каза Трюдо в петък по време на интервю за Bloomberg. „Но ние ще разгледаме всеки отделен случай поотделно. Ще мислим стратегически за това, а не просто да кажем „да“ на която и да е фирма“, допълни той.

В допълнение към Volkswagen, Stellantis NV и LG Energy Solution заявиха, че се интересуват от съвместно създаване на съоръжение за производство на батерии в Уиндзор, Онтарио.

По-рано този месец във Вашингтон министърът на финансите на Канада Кристия Фрийланд предупреди, че демокрациите не могат да влязат в „крайна надпревара“ за корпоративните субсидии, тъй като рискуват да подкопаят данъчните си основи, което ще навреди на способността им да плащат за социални програми.

Въпреки парите, които правителството на Трюдо отдели за Volkswagen – и 80-те милиарда канадски долара предвидени за дългосрочни инвестиционни данъчни кредити, които властите обещаха в последния си бюджет за различни индустрии – Трюдо твърди, че все още се пази от война за субсидии.

Според него Volkswagen почти сигурно е оставил пари на масата, когато е избрал Канада пред някои американски щати за първия си завод за батерии за електромобили в Северна Америка.

„Не знам какви други юрисдикции са предложили, но съм доста уверен, че са били готови да стигнат по-далеч, отколкото ние успяхме да отидем“ с финансовите стимули, посочва той. Зелената електрическа мрежа на Канада, работната сила и системата за обществено здравеопазване също са сред факторите, които помогнаха на Volkswagen да избере да построи завода в Сейнт Томас, Онтарио, допълва Трюдо.

Премиерът каза, че Канада не може да си позволи да се изравни напълно със субсидиите на САЩ, налични съгласно приетия през август Закон за намаляване на инфлацията (IRA). „Ако трябваше да се опитаме да изравним долар за долар с еквивалента на IRA, щяхме да загубим нашия троен кредитен рейтинг, съвсем правилно“, изтъква той, добавяйки: „Така че трябва да мислим внимателно и да действаме стратегически по отношение на това“.

Трюдо призна, че световната икономика върви към „неспокойни води“, след като централните банки бързо повишиха лихвените проценти, за да ограничат инфлацията. Този процес беше труден за много кредитополучатели и за някои банки - особено за регионалните кредитори в САЩ.

Премиерът на Канада каза, че според него проблемите във финансовата система изглеждат овладени. „Мисля, че всяко прекъсване на банковата дейност е нещо, за което трябва да внимавате“, посочи Трюдо. „Канада има изключително стабилни банкови системи“, които се представиха добре по време на финансовата криза от 2008 г., отбеляза още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:25 | 29.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още